Nyheter

Åklagaren: Ett ovanligt disciplinerat nätverk

Ovanligt disciplinerat och hierarkiskt. Styrt av patrullscheman och med en medlemsavgift som ska betalas den 25:e varje månad.
Så löd åklagarens beskrivning av Vårbynätverket när jätterättegången mot 30 personer med koppling till grupperingen inleddes på tisdagen.
Brott • Publicerad 6 april 2021
Den utpekade Vårbyledaren tillsammans med sin försvarare Filip Rydin under tisdagens huvudförhandling i säkerhetssalen i Stockholm tingsrätt.
Den utpekade Vårbyledaren tillsammans med sin försvarare Filip Rydin under tisdagens huvudförhandling i säkerhetssalen i Stockholm tingsrätt.Foto: Johan Hallnäs/TT
Åklagare Anna Stråth och den utpekade Vårbyledaren tillsammans med sin försvarare Filip Rydin under tisdagens huvudförhandling i säkerhetssalen i Stockholm tingsrätt.
Åklagare Anna Stråth och den utpekade Vårbyledaren tillsammans med sin försvarare Filip Rydin under tisdagens huvudförhandling i säkerhetssalen i Stockholm tingsrätt.Foto: Johan Hallnäs/TT
Poliser utanför säkerhetssalen i Stockholm tingsrätt under tisdagen.
Poliser utanför säkerhetssalen i Stockholm tingsrätt under tisdagen.Foto: Anders Wiklund/TT

Av totalt 30 tilltalade var 16 på plats när den 35 dagar långa huv udförhandlingen på tisdagen inleddes i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Endast åtta av dem var dock inne i själva säkerhetssalen. Fyra andra satt i en sidosal och ytterligare fyra följde förhandlingen via länk från Södertörns tingsrätt. Allt för att förhindra trängsel.

Flera i salen bar munskydd, bland annat nämndemän och säkerhetsvakter, och en av de tilltalade hälsade sin försvarare med en coronasäker armbåge innan han satte sig ned i sin stol.

Dagen ägnades åt åklagare Anna Stråths sakframställan, där hon lade stor vikt vid att teckna bilden av Vårbynätverket.

– Det som är speciellt i detta fall är att åtalet avser personer på samtliga nivåer i nätverket, från ledaren på högsta nivån till den lägsta nivån med de så kallade springpojkarna, sade hon.

Mordförsök och kidnappning

Enligt åtalet har personer inom och runt nätverket gjort sig skyldiga till bland annat mordförsök, människorov, rån, synnerligen grovt narkotikabrott, synnerligen grovt vapenbrott och en sprängning.

– Brottsligheten är grov, omfattande och hänsynslös, sade Stråth.

Nätverket är enligt åklagaren ovanligt välorganiserat med en tydlig hierarkisk organisation där en 32-årig man från Vårby som varit bosatt Spanien bestämmer.

– Han har lett den här organisationen så länge den har funnits. Det finns ingen som är i närheten av hans position.

"Soldater" verkställer

Under honom finns en nivå med så kallade kaptener, som i sin tur styr dem som är längst ned.

– De har ett antal "soldater" som kan utföra olika brott åt dem.

32-åringen själv nekar till brott. Klädd i vit skjorta och försedd med handbojor nickar han och ler mot flera av sina medåtalade när han förs in i salen efter lunchpausen.

Konversationer från den knäckta kommunikationstjänsten Encrochat utgör en stor del av bevisningen i målet. Därför är det av avgörande betydelse för åklagarna att kunna visa för rätten att ett visst chattalias hör till en viss person. Anna Stråth visade bland annat hur hon menar att 32-åringen kan knytas till ett alias genom exempelvis bilder, kontaktuppgifter och faktauppgifter som förekommit i chattarna.

Vapen nära

Stråth hävdar också att ledaren via chattarna har gjort "patrullscheman" för nätverkets medlemmar, där det bestäms när de ska befinna sig ute och vad de ska göra.

– "De ska alltid ha vapen nära till hands men behöver inte alltid ha på sig. De ska kontrollera sitt område och ha koll som om de vaktar en militärbas", citerar Stråth ur vad som enligt henne är ledarens instruktioner från Spanien.

Ett annat exempel är medlemsavgiften som alla behövt betala, vilket innebar sammanlagt 105 000 kronor till nätverkets kassa i månaden, enligt Stråth.

– "Alla lägger tre lax var varje 25:e. Det går till bilar, vapen och förut till folk som satt", citerar Stråth ur ledarens chatt, där han beskriver nätverkets upplägg i en konversation med en ledare för ett annat kriminellt nätverk i Stockholm.

Huvudförhandlingen fortsätter på torsdag med åklagarnas sakframställan. Därefter blir det försvarsadvokaternas sakframställningar samt förhör med flera av de tilltalade under måndag nästa vecka.

Fakta: Omfattande brottslighet

Totalt innefattar det stora nätverksrelaterade målet 16 åtalspunkter. Det handlar om följande brott:

Försök till mord

Synnerligen grovt vapenbrott

Grovt vapenbrott

Stämpling till mord

Allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott

Förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott

Brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott

Människorov

Rån

Försök till grov utpressning

Grovt narkotikabrott

Synnerligen grovt narkotikabrott

Källa: Åklagarmyndigheten

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.