Annons
Nyheter

Ny anmälan om Löfvings död utreds inte

Åklagaren kommer inte att inleda någon förundersökning efter den anmälan som polisen gjort mot sig själv med anledning av polischefen Mats Löfvings död, skriver Polistidningen.
Samhälle • Publicerad 2 augusti 2023
Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm och biträdande rikspolischef. Arkivbild
Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm och biträdande rikspolischef. ArkivbildFoto: Henrik Montgomery/TT

Tidigare i sommar blev det känt att polisen anmält uppgifterna om att flera personer inom myndigheten, däribland rikspolischefen Anders Thornberg, skulle ha känt till att tidigare polischef Mats Löfving var självmordsbenägen.

– Det har inte sagts till mig, men om det har funnits människor som känt till att Mats Löfving varit självmordsbenägen utan att vidta några åtgärder kan det vara ett brott, sade rikspolischef Anders Thornberg tidigare till TT.

Annons

Chefsåklagare Per Nichols har nu beslutat att inte inleda förundersökning med anledning av uppgifterna. I mars fattades beslut att inte inleda förundersökning efter anmälningar om arbetsmiljöbrott. Och de nya uppgifterna utgör enligt Nichols heller inte skäl att ändra den bedömningen, skriver Polistidningen.

Den 22 februari hittades Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm och biträdande rikspolischef, död i sitt hem. Tidigare samma dag hade polisens särskilda utredare Runar Viksten vid en presskonferens pekat ut Löfving som jävig i flera beslut och rekommenderat att han skulle avskedas.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons