Annons
Nyheter

Trots brakförlust – SAS vd ser ljust på sommaren

Flygbolaget SAS gör ännu en miljardförlust. Vd:n Anko van der Werff ser dock ett överraskande högt bokningstryck inför sommaren. Potentiella flygstrejker runtom i Europa, oroar honom heller inte.
Ekonomi • Publicerad 1 juni 2023
SAS lämnar delårssiffror. Arkivbild.
SAS lämnar delårssiffror. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det har blivit lite av en följetong, SAS redovisar jätteförluster och andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret blev inget undantag. Förlusten på 1,4 miljarder kronor var dock i linje med marknadens förväntningar och van der Werff ser ändå en positiv trend.

– Vi har alltid sagt att det här året kommer innebära en ekonomisk förlust men helt ärligt, de här siffrorna vi har uppvisat är bättre än förutspått även om det innebär en förlust, säger han till TT.

Annons

Ytterligare skäl till optimism – i alla fall hos Anko van der Werff – är bokningstrycket inför det för bolaget viktiga tredje kvartalet, det vill säga sommarsäsongen.

Stark efterfrågan

Efterfrågan hos såväl företags- som semesterresenärer är stark, nästan överraskande stark enligt vd:n:

– Vi ser att båda två grupperna är på väg tillbaka. När det gäller företagsresenärer är det något lägre men definitivt så sker en återhämtning. När det gäller fritidsresandet har vi varit oroliga vad som skulle hända kopplat till inflationen och energipriser men det är tydligt att man prioriterar resandet.

TT: Är du överraskad över utvecklingen?

– Ja, positivt överraskad. Vi tror att det har med att göra att folk har varit instängda under lång tid och så sent som bara för ett par månader så fanns det fortfarande restriktioner kvar för till exempel USA.

Stora konsekvenser

Förra sommaren präglades av SAS-strejken med inställda flyg liksom kaoset med säkerhetskontrollerna vid Arlanda som innebar extremt långa köer. Inför sommaren finns det nu strejkhot, bland annat över jätteflygplatsen Heathrow i London liksom en potentiell strejk bland flygledare i Frankrike, vilket kan få stora konsekvenser för flyget i Europa.

Vd:n van der Werff lovar dock att det inte kommer att bli en upprepning, i alla fall inte på hemmaplan i Norden.

– Gällande SAS finns ingen oro, vi har alla avtal på plats. Sedan kan det ske vissa störningar, till exempel väderrelaterat men det kommer att bli betydligt bättre än förra året. Flygindustrin har tagit lärdom.

Fakta: SAS delår

SAS gjorde en förlust före skatt på 1,4 miljarder kronor för det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Det kan jämföras med en förlust på 1,5 miljarder kronor samma period 2022.

Intäkterna för bolaget uppgick till 8,9 miljarder kronor (7 miljarder kronor).

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons