Annons
Nyheter

Ännu dyrare att fylla tanken

Bränslepriserna galopperar. Men hur högt kan de nå? Ingen vet, är experternas otäcka svar.
Ekonomi • Publicerad 2 mars 2022
Allt dyrare droppar. Arkivbild.
Allt dyrare droppar. Arkivbild.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Dieseln blev på morgonen 75 öre dyrare per liter. Bensinen höjs 40 öre litern. Och det lär komma betydligt mer – på onsdagen rusar oljepriset på världsmarknaden ytterligare.

Efter höjningen kostar dieseln 23:32 kronor litern. Bensinen är uppe på 20:39 kronor, enligt de rekommenderade priserna på bemannade stationer.

Annons

Oljepriset har, sedan de nya priserna slagits fast av bensinkedjorna, stigit ytterligare. På onsdagsmorgonen kostar ett fat Nordsjöolja 111 dollar, mot runt 105-106 dollar på tisdagseftermiddagen.

Stor osäkerhet om oljan

Bara sedan kriget i Ukraina bröt ut i torsdags har oljepriset stigit med 12 dollar, konstaterar Jörgen Kennemar, råvaruanalytiker på Swedbank.

– Ingen vet riktigt vart det kan ta vägen, säger han.

Han vill inte spekulera i hur priset kan utvecklas – allt är så osäkert nu.

Tina Saltvedt, oljeexpert på Nordea i Norge, vill inte heller säga något om hur olje- och bränslepriser kan utvecklas.

– Det är inte möjligt att säga nu, och det är inte heller något jag vill spekulera om i den här tragiska situationen, säger hon.

Jörgen Kennemar förklarar att Ryssland är en stor oljeproducent. Ungefär 30 procent av världens olja kommer från landet. Sanktionerna mot Ryssland har utformats för att inte olje- och gasleveranser ska påverkas.

Men ändå blir Ryssland allt mer isolerat och det kan till exempel bli svårt att få hit oljan. Vill rederierna och åkerierna verkligen åka till Ryssland och hämta oljan, eller tvekar de på grund av sanktioner och eventuella imageproblem? Importen av teknikdelar som oljeindustrin använder är stoppad, och det innebär att det också blir svårt med reservdelar.

Motsanktioner

Dessutom, det kan komma motsanktioner från Ryssland som innebär att oljeleveranserna till västvärlden minskar.

Men frågan är om prisökningen nu beror på en faktisk minskning av utbudet av olja, eller om det handlar om en oro hos marknaden. De utökade sanktionerna tillkännagavs bara för ett par dagar sedan.

Annons

Jörgen Kennemar tror att det är oron som ligger bakom prisökningen hittills, inte någon större utbudsminskning.

– Marknaden brukar vara snabb att prisa in förväntningar. Vetskapen om Rysslands storhet på oljemarknaden skapar omedelbart osäkerhet, säger han.

Han tror att osäkerheten om oljepriset också kommer att påverka de svenska företagens planer.

– De får sig en smäll nu.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons