GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ny nordkoreansk provskjutning upptäckt

Nordkorea • Publicerad 14 januari 2022
Invånare i Sydkorea tittar på en nyhetssändning där Nordkoreas robottest visas. Arkivbild.
Invånare i Sydkorea tittar på en nyhetssändning där Nordkoreas robottest visas. Arkivbild.Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Nordkorea har återigen avfyrat en oidentifierad projektil, uppger både Sydkorea och Japan på fredagen. Det är den tredje misstänkta provskjutningen på en vecka.

Japanska kustbevakningen uppger att man upptäckt en "uppskjutning från Nordkorea av vad som verkar vara en ballistisk robot eller robotar klockan 14.55". Enligt nyhetsbyrån AFP säger en talesperson att man fortfarande analyserar huruvida det rör sig om ett eller flera objekt.

Nordkorea står under stränga sanktioner från FN och USA med anledning av landets kärnvapen- och robotprogram. Trots det har landet redan genomfört två testskjutningar av vad man tror är så så kallade hypersoniska robotar under det nya året – en den 5 januari och en den 11 januari.

Hypersoniska robotar kan bära både konventionella vapen och kärnstridsspetsar och anses ha stor strategisk betydelse. Om Nordkorea verkligen utvecklat en hypersonisk robot ansluter sig landet till en exklusiv skara länder. Hittills är det i stort sett Kina, Ryssland och USA som tagit fram vapentypen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.