Annons
Nyheter

Fem kvar i brittisk ledarstrid

Fem kandidater återstår efter den andra omröstningen om vem som ska bli Konservativa partiets nya ledare – och därmed Storbritanniens premiärminister. Flest röster fick återigen den tidigare finansministern Rishi Sunak.
Storbritannien • Publicerad 14 juli 2022
Rishi Sunak, tidigare brittisk finansminister, fick flest röster i torsdagens omröstning.
Rishi Sunak, tidigare brittisk finansminister, fick flest röster i torsdagens omröstning.Foto: Stefan Rousseau/AP/TT

De 358 konservativa parlamentsledamöterna har än en gång röstat om vem som ska bli Tories nya ledare. Kandidaterna behövde få stöd av minst 30 ledamöter för att nå en tredje omröstning.

Flest röster fick återigen den tidigare finansministern Rishi Sunak, med 101 röster, följd av biträdande handelsminister Penny Mordaunt, som fick 83 röster. Utrikesminister Liz Truss fick 64 röster.

Annons

Kemi Badenoch och Tom Tugendhat klarade också spärren.

Suella Braverman fick 27 röster och har alltså förlorat kampen om partiledarposten.

Ny premiärminister i september

Den tredje omröstningen kommer att hållas på måndag.

När det är fyra kandidater kvar kommer de att få frågan om att vara med i en sista omröstning. Senast torsdagen den 21 juli ska det bara finnas två kandidater kvar.

Vem som slutligen väljs till partiledare avgörs under sommaren genom poströstning av de drygt 160 000 Torymedlemmarna. Resultatet ska tillkännages den 5 september.

Smutskastningen mellan de olika kandidaternas politiska läger pågår för fullt. Favorittippade Penny Mordaunt får kritik bland annat för att hon inte anses vara tillräckligt erfaren.

Får kritik för brexitförhandling

– Tyvärr tyckte jag inte att hon hade den detaljkunskap som krävdes i förhandlingarna, säger hennes tidigare chef och brexitförhandlaren David Frost i en intervju med Talk TV.

När kandidaten Tom Tugendhat fick frågan om vad som var svårast: att vara soldat eller parlamentsledamot svarade han:

– När du är i armén vet du åtminstone vem som är din fiende.

Fakta: Vilka fem kandidater återstår?

Rishi Sunak, tidigare finansminister. Det var Sunak som tillsammans med den tidigare hälsoministern Sajid Javid satte i gång den våg av avhopp från Johnsons regering som senare ledde till hans fall. Fick 101 röster i torsdagens omröstning.

Penny Mordaunt, biträdande handelsminister. Mordaunt var landets första kvinnliga försvarsminister 2019. Fick 83 röster i torsdagens omröstning.

Liz Truss, utrikesminister. Truss är populär bland konservativa väljare i landet. Fick 64 röster i torsdagens omröstning.

Kemi Badenoch, tidigare biträdande jämställdhetsminister. Badenoch var en av dem som avgick från Johnsons regeringskansli i förra veckan i samband med att hon lanserade sin egen kandidatur. Fick 49 röster i torsdagens omröstning.

Tom Tugendhat, parlamentsledamot och ordförande i parlamentets utrikesutskottet. Fick 32 röster i torsdagens omröstning.

Fakta: Vilka fem kandidater återstår?

Beskedet att Boris Johnson avgår som partiledare och premiärminister kom förra veckan efter att ett femtiotal ministrar och högt uppsatta politiker avgick i protest mot hans ledarskap.

Johnson har på kort tid varit involverad i flera skandaler, varav den senaste, den så kallade "Pincher-skandalen", var droppen som fick bägaren att rinna över. Skandalen följer i sin tur på det som i brittisk press kallas "partygate", och en efterföljande misstroendeomröstning inom Tories, som Johnson överlevde men där 41 procent av partiets parlamentsledamöter inte stödde honom.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons