Annons
Nyheter

Avvikelse från Sis-boende – polis inkopplad

Ett barn har avvikit från Sis ungdomshem i Lund i samband med en obevakad utevistelse.
När han inte kom tillbaka som planerat har polisen kopplats in.
Samhälle • Publicerad 12 maj 2023
Ett barn har avvikit från Sis ungdomshem i Råby i Lund, rapporterar Expressen. Arkivbild.
Ett barn har avvikit från Sis ungdomshem i Råby i Lund, rapporterar Expressen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Den här ungdomen hade en beviljad utevistelse som han inte kom tillbaka från, säger Råbys institutionschef Maria Hultén till TT.

Enligt henne är det inträffade mycket ovanligt.

Annons

– Vi kan ju inte utesluta att det hänt ungdomen något, men den kontakten vi försökte ha per telefon i går var inte framgångsrik.

När pojken återträffas kommer han få tillbringa resten av sin tid bakom låsta dörrar, uppger hon.

Bakgrunden till att han är intagen på ungdomshemmet är att han dömts till sluten ungdomsvård, uppger Stefan Hell Fröding, pressekreterare vid Statens institutionsstyrelse.

I slutet av vårdtiden tillåts obevakade utevistelser.

– Det ingår i vårt uppdrag att förbereda ungdomen för ett liv utanför och då ingår det att man ska slussa ut ungdomen och vänja ungdomen vid ett liv utanför Sis. Här är lagstiftningen mycket tydlig, säger Stefan Hell Fröding.

Enligt Sis årsrapport minskade antalet avvikningar från den slutna ungdomsvården (LSU) fram till förra året jämfört med de närmast föregående. Under 2022 inträffade två avvikningar – jämfört med sex året dessförinnan och 26 under 2020.

Orsaken till minskningen är enligt Sis bland annat införandet av strukturerade säkerhetsbedömningar, lokala säkerhetssamordnare på plats på ungdomshemmen samt "en ökad säkerhetsmedvetenhet över lag".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons