Annons
Nyheter

Ny sammandrabbning vid Nagorno-Karabach

Armenien/Azerbajdzjan • Publicerad 5 mars 2023
En armenisk soldat nära gränsen vid Nagorno-Karabach. Arkivbild.
En armenisk soldat nära gränsen vid Nagorno-Karabach. Arkivbild.Foto: Sergei Grits/AP/TT

Minst tre gränsvakter dödades i en eldstrid vid gränsen mellan Armenien och Azerbajdzjan.

Men de två ärkefienderna ger olika bilder av vad som utlöst skottlossningen på en väg från Armenien till Stepanakert, Nagorno-Karabachs största stad.

Annons

Armenien säger att azerisk militär öppnade eld mot armeniska passkontrollanter och dödade tre av dem. Azerbajdzjan å sin sida uppger att dess militär skulle stoppa bilar som fraktade vapen och besvarade den skottlossning de utsattes för och att gränsvakter på båda sidor dött.

Skottlossningen inträffade på en grusväg, som används för att komma runt en grupp azerbajdzjanska demonstranter som sedan december har blockerat näst intill all trafik in och ut ur Nagorno-Karabach.

För drygt två år sedan kunde det senaste kriget om Nagorno-Karabach nå en vapenvila genom främst ryska insatser. Då beräknas 6 800 soldater ha dödats i strider och över 90 000 civila hade tvingats fly sina hem.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons