Ny skolhälsovård håller på att ta form
Den nya organisationen kring skolhälsovården togs i bruk vid årsskiftet. En stor förändring är att skolsköterskorna har blivit fler, från 11,5 tjänster till 14,25. Detta innebär att varje skolsköterska har färre skolor inom sitt område och därmed färre elever. För skolsköterskorna medför det att man går från tre till två skolenheter.
- Det här har vi velat under många år, säger skolsköterskan Lisbeth Damberg, som svarar för Lillestad- och Östregårdskolan.
Med statliga pengar
Verksamhetschefen inom skolhälsovården Christina Gedda fick i uppdrag av skol- och barnomsorgsförvaltningen att genomföra en ny organisation. Med hjälp av statliga Wernerssonpengar har man lyckats utöka tjänsteantalet. Skolöverläkare Anders Willstedt har därmed fått en ny roll där det framtida arbetssättet är att arbeta mera förebyggande. Och det är något som han gärna förespråkar.
Förebyggande arbete
Arbetet ligger i linje med Socialstyrelsens intentioner. Nya riktlinjer pekar på att skolhälsovårdens uppgift är att "bevara och förbättra elevers psykiska och kroppsliga hälsa och verka för sunda levnadsvanor". Det hälsopreventiva arbetet betonas.
- Skolhälsovården ska ingå som en del i elevvården. Vår främsta uppgift är inte att spåra sjukdomar. Skolhälsovården ska hjälpa till och lotsa eleverna genom skolan. Den psykosociala sidan är viktig, berättar Anders Willstedt.
Anders Willstedt nämner faktorer som ökad stress, fetma och brist på rörelse som är viktiga att uppmärksamma. Genom hälsoenkäter till barn och föräldrar går det att få en uppfattning om det allmänna läget.
Tid för uppföljningar
- Det viktigaste är kanske inte att träffa alla elever, särskilt om allt står bra till. I stället ska vi försöka spåra dem som mår dåligt, säger Anders Willstedt.
I den gamla skolhälsovårdsorganisationen fanns knappt utrymme för att gå vidare med elevernas problem och genomföra uppföljningar, förklarar Lisbeth Damberg. Eleverna var för många per skolsköterska och tiden räckte inte till. Hon hoppas nu att det blir en förändring när förutsättningarna ändras åt det positiva hållet.
- Vi kommer att vara med i elevernas arbete på skolan på ett helt annat sätt. Från förskoleklass och uppåt.
Tydligare skolhälsovård
Lisbeth Damberg hoppas kunna bli mer tillgänglig på skolan. Föräldra- och elevsamtal är viktiga, men även att kunna verka närmare lärarna och klassrummen.
Den nya skolhälsovårdsorganisationen är tydligare, påpekar verksamhetschefen Christina Gedda. En sektion inom skol- och barnomsorgsförvaltningen har bildats och här finns också spetskompetens och resursteam för barn med behov av särskilt stöd.
- Syftet är att det ska bli bra för barnen och föräldrarna, säger hon.