Annons
Nyheter

Ny smäll väntar borätter – ovanlig höjning

Hundratals bostadsrättsföreningar tar till det ovanliga greppet och höjer avgifterna under våren och sommaren.
Orsaken är förstås de stigande räntorna som tär på föreningarnas ekonomi.
Ekonomi • Publicerad 10 juni 2023
Allt dyrare avgifter för bostadsrättsinnehavare väntar. Arkivbild.
Allt dyrare avgifter för bostadsrättsinnehavare väntar. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

Vid årsskiftet höjde runt 40 procent av bostadsrättsföreningarna avgifterna med i storleksordningen tio procent i genomsnitt, visade tidigare statistik i vintras från förvaltarna SBC och Nabo.

Men det räckte inte. Under våren och fram till nu har ytterligare runt tio procent av de cirka 4 600 föreningar som SBC förvaltar tagit beslut om att höja.

Annons

– Det rimmar ganska väl med vad vi sa i höstas, att omkring hälften skulle behöva höja, säger Markus Pålsson, affärsområdeschef Ekonomisk Förvaltning på SBC.

Antingen har de redan höjt under våren, eller så har föreningsstyrelserna beslutat höja från 1 juli.

Två gånger

HSB Stockholm med 580 bostadsrättsföreningar under förvaltning ger en liknande bild av nuläget. Vid årsskiftet höjde drygt hälften i genomsnitt fem procent. Från 1 april höjde 15 procent avgiften, och från 1 juli har hittills sex procent aviserat avgiftshöjningar. Bedömningen är att det ser ungefär likadant ut i resten av landet också, alltså inte bara i Stockholm, enligt Johan Lindén, chef för strategisk förvaltning på HSB Stockholm.

Om det är samma föreningar, och i sådana fall hur många som höjer två gånger på kort tid, framgår inte av statistiken. Men det finns en hel del som har gjort det, enligt HSB.

– Det är en mix, säger Johan Lindén.

Enligt HSB Stockholm är det tilltaget ovanligt, att föreningarna höjer löpande under året. Markus Påhlsson på SBC håller med. Det vanliga är höjningar vid årsskiftet.

Kommer mera

Men trots de ovanligt stora avgiftshöjningarna är det fortfarande för lite, enligt Johan Lindén. Inflationen släpar efter, många kostnadsökningar för föreningarna kommer senare. Flera större indexhöjningar, sopor, värme med mera, kommer även nästa år.

– Man agerar inte särskilt reaktivt, säger Lindén.

Det finns också andra intäktskällor att ta till, åtminstone för några föreningar. De som har kommersiella hyresgäster i lokalerna har i många fall kunnat höja hyran med inflationen, alltså cirka tio procent. En del ser över villkoren för p-platser och förråd, för att om möjligt kunna höja avgiften, enligt HSB.

Vid sidan av den för många ovanligt höga avgiftshöjningen så lyfter också de egna räntekostnaderna. På ett år har en genomsnittlig rörlig boränta gått från omkring 1,50 procent till över fyra procent. För dem med bundna bolån tickar klockan, tidpunkten för att lägga om lånet till en betydligt högre kostnad närmar sig.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons