Nyheter

Ny turkisk offensiv – fler tvingas fly

Över 130 000 människor flyr sina hem sedan Turkiet inledde sin militäroffensiv i nordöstra Syrien, medan anhängare till terrorrörelsen IS rymmer från läger.
Regimen i Damaskus inleder truppförflyttningar mot norra delen av landet i samarbete med kurder, och USA retirerar.
Syrien (TT-AFP-Reuters) • Publicerad 13 oktober 2019 • Uppdaterad 14 oktober 2019
Turkiska styrkor på väg mot gränsen.
Turkiska styrkor på väg mot gränsen.Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Konflikten i Syrien växer i både omfång och intensitet.

FN:s samordningsorgan för nödhjälp OCHA varnar för att antalet flyktingar kan stiga till 400 000. De flesta flyktingarna har hittills kunnat söka skydd hos släktingar eller vänner, men antalet som inte har någonstans att ta vägen ökar.

Samtidigt rycker den turkiska offensiven framåt, längre än väntat. Turkiet och den turkstödda milisen Syriens nationella armé (SNA) säger på söndagen att man kontrollerar städerna Ras al-Ayn och Tal Abyad. Detta har inte bekräftats från kurdiskt håll.

Kontrollerar motorväg

Det turkiska försvarsdepartementet meddelar också att turkiska styrkor kontrollerar den viktiga motorvägen M4 i norra Syrien. Beskedet visar också hur långt in i Syrien turkiska styrkor har tagit sig. Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor.

"Motorvägen M4 kontrolleras efter ett 30–35 kilometer djupt intrång", meddelar departementet.

USA hade då sagt att man drar tillbaka alla de omkring amerikanska soldater som befinner sig i norra Syrien "så snabbt och säkert som möjligt".

Damaskusregimen med president Bashar al-Assad meddelar i sin tur på söndagen att syriska trupper beordras till norra delen av landet för en militär insats i staden Kobane, som hålls av den kurdledda SDF-milisen, och mot Manbij, som kontrolleras av styrkor som står SDF nära.

Damaskus säger att insatsen ska hindra den turkiska aggressionen. Enligt en kurdisk politiker har representanter för kurdiska milisen SDF och syriska representanter träffats på en rysk militärbas i norra Syrien. Kurder och syriska regimen har kommit överens om ett samarbete och syrisk truppnärvaro nära den turkiska gränsen.

Merkel, Macron och Löfven

Västledare uppmanar president Recep Tayyip Erdogan personligen att avbryta offensiven. Tysklands förbundskansler Angela Merkel framförde uppmaningen i ett telefonsamtal med Erdogan. Även franske presidenten Emmanuel Macron har sagt till Erdogan att stoppa attackerna.

Statsminister Stefan Löfven (S) fördömer också:

– Vi har fördömt den väldigt tydligt, vi är kanske ett av de få länder som säger att det här är ett brott mot folkrätten, säger statsministern på väg in till SVT:s partiledardebatt.

Lägerflykt

Omkring 750 personer som misstänks ha kopplingar till terrorrörelsen IS har lämnat det läger där de hållits. 249 kvinnor och 700 barn försvann från lägret i Ain Issa i nordöstra Syrien, enligt uppgifter från det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien. Det rör sig enligt SOHR om kvinnor som stödjer terrorrörelsen IS och deras barn.

I lägret finns enligt SOHR över 1 000 utländska familjemedlemmar till IS-anhängare. Lägret attackerades av den turkstödda milisen varpå IS-anhängare anföll lägrets vakter.

President Erdogan säger att uppgifter om att anhängare till terrorrörelsen kunnat rymma inte stämmer, att det handlar om desinformation för att provocera USA och andra västländer, skriver Reuters som citerar den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

Många som flytt kommer från Europa, inklusive Sverige och Norge.

Hjälporganisationen Folkekirkens Nødhjælp backar från norra Syrien, till följd av säkerhetsläget.
Hjälporganisationen Folkekirkens Nødhjælp backar från norra Syrien, till följd av säkerhetsläget.Foto: ANHA/AP/TT
Fakta

Nordöstra Syrien

Den kurdiskkontrollerade regionen Rojava i nordöstra Syrien spänner över ett cirka 50 000 kvadratkilometer stort område. Kurdiska myndigheter har upprättat ett autonomt styre i regionen. Den kurdledda milisen Syriens demokratiska styrkor (SDF), som hittills har fått uppbackning av den USA-ledda alliansen mot terrorrörelsen IS, har den militära kontrollen.

Sedan augusti har både USA och Turkiet patrullerat längs en runt tre mil bred buffertzon intill den turkiska gränsen. De senaste dagarna har dock USA dragit tillbaka styrkor från flera områden – något som började ske redan måndagen den 7 oktober.

Malin Johanson/TT
Anna Hansson/TT
Grim Berglund/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.