Annons
Nyheter

Nya anklagelser mot ryska oppositionsledaren

Ryssland • Publicerad 11 augusti 2021
Graffiti på den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i S:t Petersburg. Arkivbild.
Graffiti på den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i S:t Petersburg. Arkivbild.Foto: Ivan Petrov/AP/TT

En rysk myndighet riktar nya anklagelser mot den fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyj. Nu anklagas han för att ha startat en organisation som "inskränker medborgarnas identitet och rättigheter". Det skriver Rysslands utredningskommitté på sin hemsida.

Enligt utredningen har oppositionsledaren skapat och styrt antikorruptionsstiftelsen FBK, vars verksamhet "uppmanat medborgarna till olagliga gärningar". Bland annat anklagas Navalnyj för att tillsammans med två andra chefer på FBK – Leonid Volkov och Ivan Zjdanov – ha uppmanat människor att delta i icke-sanktionerade protester i januari i år.

Brottmålet inleddes i februari men offentliggjordes först i slutet av april. Navalnyj kan bland annat dömas till böter motsvarande cirka 20 000 kronor eller upp till tre års fängelset.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons