Annons
Nyheter

Nya ansökningar om koranbränningar

Tre olika personer vill bränna religiösa skrifter inom den närmaste tiden. Personerna har lämnat in varsin ansökning om allmän sammankomst till polisen, rapporterar SVT.
Inrikes • Publicerad 5 juli 2023
Förra veckan brändes en koran utanför moskén vid Medborgarplatsen Stockholm.
Förra veckan brändes en koran utanför moskén vid Medborgarplatsen Stockholm.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Koranbränningen utanför Stockholms moské i onsdags förra veckan väckte starka reaktioner nationellt och internationellt.

Nu har ytterligare tre ansökningar om allmän sammankomst lämnats in till polisen, två av dem i Stockholm. Syftet med dem är att bränna religiösa skrifter. Polisen ska nu bedöma om de kan beviljas tillstånd eller inte.

Säkerheten viktig

Annons

– Det handlar om säkerhetsaspekter på platsen. Det finns vissa ramar som vi bedömer ansökningarna utifrån, kopplade till ordningslagen, säger Rebecca Landberg, presstalesperson på Stockholmspolisen.

En av ansökningarna är från en kvinna i 50-årsåldern som vill bränna koranen utanför en moské i Stockholm, “snarast möjligt”, enligt SVT.

En man i 30-årsåldern vill bränna toran och en bibel utanför Israels ambassad i Stockholm den 15 juli.

Den 12 juli vill en privatperson bränna religiösa texter i centrala Helsingborg.

Oklart vilken skrift

Polisens region Syd jobbar nu med ärendet i Helsingborg men de vet ännu inte vilken religiös skrift det rör sig om.

– Det beskrivs som en yttrandefrihetsdemonstration inklusive uppeldande av religiös text, säger Mattias Sigfridsson, polisområdeschef Nordvästra Skåne till SVT.

– Vår bild är att det kanske inte är riktat mot någon specifik religion utan att det är en del av yttrandefriheten och den debatt som pågår just nu.

Efter den senaste koranbränningen stormades den svenska ambassaden i Irak av demonstranter och svenska utrikesdepartementet gick ut och fördömde aktionen. Påven och andra religiösa ledare likaså.

På onsdagsmorgonen manade Pakistans premiärminister till en landsomfattande protest under kommande fredag.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons