Annons
Nyheter

Nya dokument avslöjar Epsteins sista dagar

Innan finansmagnaten och sexförbrytaren Jeffrey Epstein dog i häktet på Manhattan insisterade han på att han inte var självmordsbenägen.
Han kallade sig "feg" – och sade att han inte tyckte om smärta.
Nya dokument visar hur Jeffrey Epstein tillbringade sina sista dagar.
USA • Publicerad 3 juni 2023
Amerikanen Jeffrey Epstein tog sitt liv på häktet i Manhattan 2019.Foto: New York State register via AP/TT

Den 10 augusti 2019 avslutade Epstein sitt liv i sin häktescell i New York. Han var anklagad för bland annat sexhandel – och efter hans död har konspirationsteorier om vad som egentligen hände cirkulerat.

Nu avslöjar flera tusen dokument, som nyhetsbyrån AP tagit del av, hur Epsteins psykiska hälsa var under de 36 dagarna i häktet, samt kriminalvårdens brister.

Annons

I högen finns anteckningar från kriminalvårdsanställda, mejlväxling mellan häktespersonal, vittnesmål från andra fångar och psykologiska utvärderingar – dokument som kan ge en inblick i hans sista dagar.

Klagade ständigt

Jeffrey Epstein greps den 6 juli 2019 på en flygplats i New Jersey i samband med att han återvände från Frankrike till USA i sitt privatplan.

Han gick från ett extravagant liv, klädd i kostym, till en existens i ett undermåligt häkte, iförd en orange fängelseuniform. Det var också ett av hans första klagomål – Jeffrey Epstein tyckte inte om färgen.

Fångar vittnar om en medfånge med mycket ångest, som var nedstämd, inte kunde sova, inte tyckte om hur han behandlades av andra interner, inte gillade färgen på sin uniform – och som ständigt klagade.

Då det bedömdes att Jeffrey Epstein löpte en förhöjd risk för att begå självmord flyttades han till en avdelning med extra övervakning i drygt ett dygn. Men Epstein förnekade att han skulle ta sitt liv. Han kallade sig feg. Dessutom stred det mot hans judiska religion.

Vakterna surfade

Vid sjutiden på kvällen före natten då Epstein dog hämtades han i vanlig ordning av vakterna för att duscha. Därefter fick han en kvart på sig att ringa. Senare visade det sig att han valt att ringa en då 30-årig flickvän.

Två vakter skulle ha vakat över Epstein natten då han hittades död, men lämnade in falska uppgifter kring detta – vilket de senare erkände. I stället för att övervaka den högprofilerade fången låg de och sov – eller surfade på nätet.

Nyheten om Jeffrey Epsteins död nådde allmänheten före hans anhöriga, advokater och åklagare, som inte visste hur, när eller på vilket sätt han hade dött.

De samlade dokumenten kastar ljus över kriminalvårdens brister under de kritiska timmarna efter Epsteins död.

Undermålig hantering

"Vi behöver så snart som möjligt veta grundläggande fakta, som tidpunkt och dödsorsak, vilket är ett absolut minimum", skriver åklagaren, vars namn har tagits bort, till kriminalvården.

Annons

Åklagaren skriver senare: "Det har nu gått timmar sedan detta rapporterades offentligt," och "Det är oerhört frustrerande att behöva berätta för dem att vi har mindre information än pressen."

Dokument visar även att hanteringen av häktet på Manhattan var undermålig. I en intern anteckning skyller tjänstemän på "betydande personalneddragningar, felaktig eller bristande utbildning, och brist på uppföljning och tillsyn" vid tiden för dödsfallet.

Jeffrey Epsteins advokat, Martin Weinberg, å sin sida bedömde att de intagna fick utstå "medeltida förhållanden som ingen åtalad amerikan borde ha utsatts för."

År 2021 stängdes häktet på Manhattan. Justitiedepartementets utredning pågår fortfarande.

Fakta: Jeffrey Epstein-fallet

En utredning mot Jeffrey Epstein inleddes redan 2005 sedan en 14-årig flicka berättar för polisen att hon antastats av honom i hans hem i Palm Beach i Florida. Utredningen sväller och 2007 åtalas han i en federal domstol.

Efter en uppgörelse med åklagaren Alexander Acosta döms Epstein 2008 till 18 månaders fängelse för sexköp. Han släpps efter 13 månader.

Fallet uppmärksammas igen 2018 efter en serie artiklar i tidningen Miami Herald där kvinnor träder fram och anklagar Epstein för sexuella övergrepp under perioden 2001 till 2005.

Efter tidningens publiceringar hamnar uppgörelsen mellan Epstein och åklagaren i strålkastarljuset och en domare slog tidigare i år fast att den inte kan anses laglig.

I början på juli grips Epstein på en flygplats i New Jersey. Det nya åtalet mot honom gäller övergrepp mot tiotals minderåriga flickor under åren 2002–2005. Enligt åklagarsidan ska Epstein efter Miami Heralds artiklar försökt köpa vittnens tystnad med miljonbelopp. Epstein nekar till brott.

Turerna kring Epstein når även Vita huset. Alexander Acosta, arbetsmarknadsminister i Donald Trumps regering, tvingas avgå som en följd av uppgörelsen med Epstein.

Den 10 augusti hittades Epstein livlös i sin cell i häktet på Manhattan. Han fördes till sjukhus där han dödförklarades. Enligt USA:s justitiedepartement hade han av allt att döma tagit sitt eget liv.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons