Annons
Nyheter

Nya jordgubbar hotar världsarv – strid inför val

Jordgubbsnäringen har länge ställts mot den berömda våtmarken. Med ett öga på den starka bondelobbyn och de kommande regionalvalen i maj vill nu Andalusiens regionregering godkänna en bevattningsplan som hotar världsarvet Doñana.
Spanien • Publicerad 15 april 2023
Säsongsarbetare skördar jordgubbar. Jordgubbsodlingen är en viktig ekonomisk faktor – och ett hot mot miljön. Arkivbild.
Säsongsarbetare skördar jordgubbar. Jordgubbsodlingen är en viktig ekonomisk faktor – och ett hot mot miljön. Arkivbild.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Den över 120 000 hektar stora våtmarken är ett av Europas viktigaste naturskyddsområden. Men området runt nationalparken är också ekonomiskt viktigt för regionen – här odlas jordgubbar till Europas matbutiker. 97 procent av de spanska jordgubbarna kommer från regionen.

Den vattenkrävande odlingen har hotat våtmarken länge och 2014 införde den dåvarande regeringen ett förbud mot ytterligare utbyggnad – med måttlig effekt. Enligt Världsnaturfonden har ett tusental brunnar grävts illegalt med katastrofala följder för miljön.

Annons

Nu vill Andalusiens regionledare Juanma Moreno ta med drygt 1 500 hektar runt nationalparken i bevattningsplanen och göra brunnarna lagliga. En politisk majoritet är säkrad för att snabbt ska kunna klubba beslutet i tid till de regionala valen i slutet av maj. Men Spaniens regering protesterar och nu väntar politisk strid på nationell nivå.

EU hotar Spanien med höga böter om man inte kan garantera skydd för nationalparken och Unesco undersöker om man kan stryka nationalparken från världsarvslistan.

Fakta: Doñana nationalpark

Nationalparken grundades 1970 och togs med på Unescos lista över världsnaturarv 1994.

Den ligger mellan provinserna Huelva och Sevilla i Andalusien.

Nationalparken har ett varierande landskap bestående av laguner, våtmark, sanddyner och buskskog.

Doñana är hem för fem hotade fågelarter och mer än en halv miljon fåglar övervintrar där varje år.

Källa: Unesco

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons