Annons
Nyheter

Nya protester i Nederländerna

För andra kvällen i rad bröt under lördagen protester ut i Nederländerna.
I flera städer protesterade barer och restauranger genom att fortsätta hålla öppet även efter klockan 20, det klockslag då de enligt de nya restriktionerna skulle stänga.
Nederländerna • Publicerad 14 november 2021
Nya restriktioner införs i Nederländerna i helgen. Bild från en tidigare demonstration i Amsterdam.
Nya restriktioner införs i Nederländerna i helgen. Bild från en tidigare demonstration i Amsterdam.Foto: Peter Dejong/AP/TT

I Leeuwarden i norra delen av landet samlades folkskaror klockan 20 utanför stadshuset, där de bland annat kastade smällare och raketer. Enligt RTL greps ett 15-tal personer när de vägrade lämna platsen.

Flera uteställen i bland annat Alkmaar och Breda vägrade stänga klockan 20, och hade gått ihop i en gemensam protestaktion där de inte stängde men heller inte släppte in fler gäster efter klockan 20.

Annons

De riskerar böter på 10 000 euro men åtminstone krogägarna i Breda lär slippa böterna. Polisen fick order om att låta krögarna hållas och de flesta uteställena hade stängt vid halvtiotiden på kvällen.

– Det finns utrymme för dem att föra fram sitt budskap. Restaurangnäringen kan under en kort stund få göra lite uppmärksamhet, säger stadens borgmästare Paul Depla till De Telegraaf.

85 procent av den vuxna befolkningen är fullvaccinerad, men smittspridningen av covid-19 har kraftigt ökat den senaste tiden och på fredagen rapporterades rekordhöga 16 300 nya smittofall. Premiärminister Mark Rutte meddelade under fredagskvällen att nya restriktioner införs i helgen, bland annat att barer, restauranger och livsmedelsaffärer måste stänga klockan 20. Restriktionerna ska gälla i tre veckor.

Förutom nya bud för butiker och restauranger uppmanas invånarna att fortsätta jobba hemifrån och på olika sportevenemang kommer det tills vidare att vara tomt på läktarna. Det gäller bland annat Nederländernas VM-kval i fotboll mot Norge på tisdag.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons