Annons
Nyheter

Nya rekord – priset på åkermark fortsätter upp

Den som sitter på åkermark i de bördigaste delarna av Skåne och Östergötland kan glädja sig åt att priset på marken gick upp med 19 procent förra året till nya rekordnivå.
Även på andra håll pekade priserna uppåt – men inte i Norrland.
Ekonomi • Publicerad 10 februari 2022
Priset för åkermark ökade med i snitt fyra procent under 2021. Arkivbild.
Priset för åkermark ökade med i snitt fyra procent under 2021. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Totalt ökade priserna på åkermark i Sverige med 4 procent under fjolåret, visar statistik från Ludvig & Co (tidigare LRF konsult).

Det råder dock stora skillnader i prisnivå beroende på markens bördighet, som rankas på en femgradig skala. I de delar av Skåne och Östergötland där den bördigaste marken finns gick en hektar loss på i genomsnitt 412 000 kronor per hektar, en ökning med 19 procent på ett år och det högsta priset sedan mätningarna startade 2003.

Annons

För de näst mest åtråvärda åkermarkerna, som återfinns i bland annat Skåne, östra Götaland, Västra Götaland och Stockholm, gick hektarpriset upp till i genomsnitt 220 000 kronor, åtta procent plus jämfört med 2020.

I de minst bördiga delarna av Norrland, som ligger i botten på listan, gick däremot snittpriset för en hektar ner från 26 000 till 23 000 kronor.

Statistiken visar även att den absoluta merparten – 93 procent – av den försålda åkerarealen köptes av någon som redan äger åkermark sedan tidigare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons