Annons
Nyheter

Nya rön: Hajar sover med öppna ögon

Djur • Publicerad 11 mars 2022
Forskare har hittat bevis för att vissa hajar sover med ögonen öppna. På arkivbilden en korallhaj.
Forskare har hittat bevis för att vissa hajar sover med ögonen öppna. På arkivbilden en korallhaj.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Vissa hajar är i konstant rörelse och vilar aldrig. Den ständiga aktiviteten är helt enkelt ett sätt för hajarna att syresätta sig.

Man har därför utgått ifrån att hajar skulle drunkna om de sov och hajsömnen har varit något av ett mysterium.

Nu har forskare för första gången hittat fysiologiska bevis för att hajar kan sova, åtminstone vissa typer av hajar. Men de gör det med båda ögonen öppna. Detta enligt en ny studie publicerad i vetenskapstidskriften Current Biology.

I studien har forskare studerat en typ av katthaj, Cephaloscyllium isabellum, som finns i vattnen runt Nya Zealand och Australien.

Annons

Forskarna såg att hajarna i perioder ändrade kroppshållning samtidigt som deras ämnesomsättning sjönk. De gick ner i vad forskarna liknar vid ett energisparläge.

Hajarna reagerade inte heller på olika typer av stimuli trots att de hade ögonen öppna. Detta tolkades som att hajarna faktiskt sov.

Tidigare studier har visat att hajens konstanta rörelse inte behöver härröra från hjärnan utan sitter i ryggmärgen. Det innebär att hajar kan fortsätta simma även om de är medvetslösa – eller om de skulle sova.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons