Annons
Nyheter

Nye juntaledaren: Diskret "Julius Caesar"

En tystlåten Julius Caesar som kommit tillbaka efter ett antal år i periferin. Så beskrivs den nye juntaledaren i Gabon, Brice Clotaire Oligui Nguema, som tvingat bort sin kusin från makten.
Gabon • Publicerad 31 augusti 2023
Stillbild ur video där soldater hissar och hyllar Brice Clothaire Oligui Nguema i Libreville i onsdags.
Stillbild ur video där soldater hissar och hyllar Brice Clothaire Oligui Nguema i Libreville i onsdags.Foto: Gabon24 via AP/TT

Nguema är knappt 50 år gammal, och van vid närhet till maktens grytor. I flera år var han adjutant, alltså en slags personlig sekreterare, till Omar Bongo, Gabons hårdföre ledare i över fyra decennier.

Sedan Bongo den äldre avlidit på sjukhus i spanska Barcelona 2009 tog sonen Ali Bongo över landet. Trots att Bongo den yngre och Nguema är kusiner innebar maktskiftet att den sistnämnde manövrerades längre bort från maktens centrum. I uppemot tio år var han stationerad utomlands, på landets ambassader i Marocko och Senegal.

"Bra soldat"

Annons

Men efter hemkomsten för några år sedan blev Nguema populär inom militären, och var uppenbarligen rätt man på rätt plats bland de upproriska officerare som ville ta makten. Kuppen efter den gångna helgens val chockar omvärlden, men verkar ha varit välplanerad.

– Han är någon som kan Gabons militärapparat väldigt bra, en bra soldat, utbildad vid fina militärakademier, säger en anonym källa inom Bongos parti, PDG, till nyhetsbyrån AFP.

Inget större våld

Bland annat ska Nguema de senaste åren ha övertalat Bongo om att uppgradera militärens bostäder samt att erbjuda skolgång för soldaters barn, vilket har ökat hans popularitet.

– Han är inte så talför, men väldigt uppskattad av mannarna.

– Han är en Julius Caesar, och Julius Caesar bryr sig om sina legionärer, säger källan, syftande på den legendariske anföraren som med våld tog makten i Rom för drygt 2 000 år sedan.

Omvärlden har dömt ut valet som orättvist, men även fördömt det odemokratiska maktskiftet. En ljusglimt är dock att inget större våld rapporteras från Gabon, och att Nguema beskrivs som kompromissvillig.

Men hittills har Nguema inte sagt så mycket om framtiden, utan nöjt sig med att förklara att kusinen Bongo "försatts i pension".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons