Annons
Nyheter

Nytt minnesmärke i Växjö

När Växjö blev stad fick stan också borgare. Nu betalar burskapsägande borgerskapet ett minnesmärke över händelsen. Kostnaden ligger någonstans kring hundra tusen kronor.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2006

Minnesmärket ska berätta att kung Magnus Eriksson gav staden handelsprivilegier 1342. Professor Hans Christer Erikson, Simrishamn, har ritat monumentet, som beräknas stå klart och bli avtäckt på nationaldagen den 6 juni.

Monumentet placeras i anslutning till vattenutsläppet mellan IOGT-huset och Simhallen. Det ska bestå av fyra granitblock i fallande höjd med översta ytan starkt lutande och blästrad med hela texten till Magnus Erikssons privilegiebrev. På en lodrät yta skall donators namn blästras.

Annons

"En värdig plats"

- Jag har besökt platsen många gånger, det är en värdig plats, säger Hans Christer Erikson. Hans tanke är att skriva lagen i ett bestående material. Valet föll på sten.

- Och så, säger han, ska texten vara typografiskt oklanderlig. Dessutom ska hela texten vara med, detta är ett utmärkt tillfälle att få visa hela texten.

- Nedsänkt i sten blir texten också en text att ta på.

I bakgrunden finns en motion av Jarl Branting (fp). 2002 föreslog han att Växjö skulle göra ett minnesmärke i form av en staty föreställande Magnus Eriksson. Fullmäktige har uppdragit åt kulurnämnden att förverkliga det nu aktuella monumentet. Kulturnämndens beslut väntas nästa vecka.

Åke Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons