Annons
Nyheter

Nytt rättsutlåtande kan avgöra Tovefallet

Försvarets nya expertvittne ifrågasätter att Tove i Vetlanda ströps till döds. Åklagarens motdrag – att begära in ett utlåtande från Socialstyrelsens expertorgan – lär blir avgörande för den nya prövningen i hovrätten, enligt experter.
Brott • Publicerad 3 juni 2023
Teckning från mordrättegången i Eksjö tingsrätt.
Teckning från mordrättegången i Eksjö tingsrätt.Foto: Anna-Lena Lindqvist / TT

Eksjö tingsrätt dömde i april de två åtalade kvinnorna till livstids fängelse för att ha mördat 21-åriga Tove. Avgörande för morddomarna var bland annat rättsläkarens vittnesmål, som sade att det inte fanns någon tvekan om att hon hade dött av kvävning genom strypning.

Men Anders Eriksson, professor i rättsmedicin, ifrågasätter nu i ett utlåtande till Göta hovrätt att det är bevisat att 21-åriga Tove ströps till döds.

Annons

Eriksson, som är kallat som expertvittne av Clea Sangborn som försvarar den ena av de mordåtalade kvinnorna, skriver att Tove kan ha kvävts av sitt eget maginnehåll. Alternativt kan hon ha dött av så kallad reflektorisk hjärthämning, det vill säga att hjärtat stannat på grund av ett kortvarigt grepp om halsen, enligt professorn.

Ett tredje utlåtande

Åklagare Adam Rullman har efter Anders Erikssons utlåtande begärt in ett yttrande från en tredje part – Rättsliga rådet, ett oberoende organ under Socialstyrelsen som på begäran kan yttra sig i bland annat rättsmedicinska frågor.

– Det viktigaste i detta är att man aldrig rusar åstad som åklagare, utan lugnt och sansat betänker vad det får för konsekvenser, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och nu ordförande för Brottsofferjouren, gällande det nya utlåtandet från Eriksson.

Hovrätten har meddelat att rättegången, som skulle inletts 12 juni, skjuts fram i väntan på att utredningen ska kompletteras bland annat med utlåtandet från Rättsliga rådet. Något nytt datum är inte satt än.

Förhålla sig till bevisen

Sven-Erik Alhem framhåller att åklagaren måste förhålla sig till all bevisning som dyker upp, även sådant som är till fördel för de misstänkta.

– Åklagarens uppgift är inte att till varje pris sätta dit någon, utan att objektivt förhålla sig till att komma så nära sanningen som möjligt.

Utöver utlåtandet från Rättsliga rådet kan åklagaren även komma att överväga ytterligare utredningsinsatser, som nya förhör eller tekniska kompletteringar, säger Alhem. Men utlåtandet från Rättsliga rådet kommer bli avgörande för prövningen i hovrätten.

– Åklagaren får analysera noga vad det innebär och ta ställning till vad det får för följdverkningar exempelvis vad gäller utformningen av åtalet, säger han.

I teorin skulle åklagaren kunna välja att yrka på att kvinnorna döms exempelvis för vållande till annans död i stället för mord.

– Man får ju inte lov att föra talan om ett brott om man inte på objektiva grunder kan emotse en fällande dom, säger Sven-Erik Alhem, som dock inte vill spekulera om möjliga ändringar från åklagarens sida i nuläget.

Svårt att döma för mord

Annons

Advokat Hanna Lindblom som följer fallet säger till P4 Jönköping att det kan bli svårt att döma kvinnorna för mord efter Erikssons utlåtande.

– Det är ett enormt kvitto på det som 20-åringens försvarare har sagt hela tiden, säger hon.

Lindblom säger att Rättsliga rådets yttrande skulle kunna bli som en form av utslagsröst i målet, när det nu finns två motstridiga utlåtanden.

– Det här kommer bli juridik på hög nivå och det här kommer bli väldigt, väldigt spännande att följa, säger hon.

Fakta: Tovefallet

Lördag 15 oktober 2022: 21-åriga Tove är på en nattklubb i centrala Vetlanda och lämnar den vid midnatt.

Söndag 16 oktober: Vid 02-tiden på natten ringer hon sin pojkvän och vid 04 kopplas hennes telefon upp mot en mobilmast norr om Vetlanda. Grannar säger sig höra smällar från en av de nu misstänkta kvinnornas lägenhet.

Måndag 17 oktober: Två kvinnor, 18 och 20 år gamla, tas in till förhör och anhålls sedan misstänkta för människorov.

Torsdag 20 oktober: Misstankarna har stärkts mot kvinnorna, som häktas på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Fredag 21 oktober: Den regionala särskilda händelsen och den stora sökinsatsen efter Tove avslutas.

Onsdag 2 november: Polisen hittar Tove död i ett skogsområde sydost om Vetlanda. Tidigare samma dag har de misstänkta kvinnorna omhäktats.

Måndag 7 november: Brottsrubriceringen utökas till att även omfatta mord och gravfridsbrott. Senare plockas misstankarna om människorov bort.

Fredag 17 mars 2023: Åtal väcks mot de två kvinnorna för mord och grovt gravfridsbrott.

Onsdag 19 april: Kvinnorna döms till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott. Den äldre döms även till skadegörelse för att hon försökt anlägga en brand vid Toves pappas hus.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons