Annons
Nyheter

Nytt vargrevir kan bildas vid Jönköping

Länsstyrelsen i Jönköpings län har spårat två vargar som följts åt i ett område väster om Vättern och söder om sjön Stråken.
Vargparet kan möjligen vara på väg att bilda revir, uppger länsstyrelsen i ett pressmeddelande.
Djur • Publicerad 10 februari 2022
Länstyrelsen i Jönköpings län har spårat två vargar som följts åt i ett område väster om Vättern, söder om sjön Stråken. Arkivbild.Foto: Junge, Heiko

– Först måste vi konstatera om det är ett så kallat revirmarkerande par, säger vilthandläggaren Linda Andersson på Länsstyrelsen till P4 Jönköping.

Länsstyrelsen har tagit prov på vargarnas spillning och urin och en första analys visar att den ena vargen är en tik från ett revir i Gävleborgs län. Länsstyrelsen avvaktar ytterligare analyssvar innan vargarna kan bekräftas som ett revirmarkerande par.

Annons

I Jönköpings län och en bit in i Västra Götaland finns sedan tidigare Brängenflocken, som bildades förra våren av två vargar från Tiveden. Tillsammans har de fått minst sju valpar, som fastnade på bild i en av länsstyrelsens kameror i somras.

Siffrorna från de årliga varginventeringarna tyder på att vargarna blir fler. Efter den senaste inventeringen, 2020–21, bedömdes det finnas 395 vargar i Sverige, vilket kan jämföras med 300 vargar 2018–19. Eftersom antalet fortfarande är litet kan slumpen spela stor roll i utvecklingen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons