Annons
Nyheter

Värmerekord: Nästan 17 grader i Småland

16,7 plusgrader noterades på lördagen på flera platser i östra Småland. Det är den högsta temperaturen som har uppmätts så här sent in på året i landet, uppger SMHI.
I södra Sverige kanske sommaren till slut får göra halt i sin rekordmarsch.
Väder • Publicerad 12 november 2022
Det har varit soligt i Småland i dag. Bilden är från Lund. Arkivbild.
Det har varit soligt i Småland i dag. Bilden är från Lund. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Temperaturrekordet slogs en första gång redan under natten, då det uppmättes 16,1 grader i Hudiksvall i Hälsingland.

Senare under dygnet fick Hudiksvallsnoteringen stryka på foten för tre mätstationer längs med Smålandskusten – Gladhammar, Oskarshamn och Kalmar flygplats – där temperaturen uppmättes till 16,7 grader på eftermiddagen.

Annons

Bakgrunden är ett lågtryck, som har fört med sig mild luft med höga temperaturer främst på östkusten.

– Det hänger samman med att mycket mild luft har letat sig in från kontinenten. Det har gett upphov till temperaturen vi ser. Det är mycket milt för årstiden, säger SMHI-meteorologen Linus Karlsson till TT.

Rekordlång sommar

En fullständig bild över vädret får SMHI först senare på kvällen, då man har hämtat in data från alla landets väderstationer.

Det är inte de enda rekorden som har slagits. På flera orter, bland annat i Göteborg och Halmstad, har det nu – lördagen inräknat – varit meteorologisk sommar i 208 dagar.

– Det innebär att det är en rekordlång meteorologisk sommar, säger Linus Karlsson.

Kulmen nådd

Den indiansommar som just nu visar sig runt om i landet är dock tillfällig. Värmetoppen ser ut att vara nådd enligt SMHI.

– Kulmen med den absolut varmaste luften har vi sett under natten mot lördag och under dagen. Dagarna framåt börjar temperaturen sjunka gradvis, säger Karlsson.

Nästa vecka verkar det vända rejält. Temperaturen ska sjunka i hela landet och så långt söderut som i Dalarna väntas minusgrader dagtid i mitten av veckan. SMHI skriver på sin hemsida att det "inte är omöjligt" att de första snöflingorna kan observeras i Götaland och Svealand i veckoslutet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons