Annons

ÖB: Hotet mot Sverige har ökat

ÖB Micael Bydén varnar för att hotet mot Sverige har ökat på mindre än en vecka.
Han uppmanar svenskarna att förbereda sig på att världen nu förändrats.
Ukrainakriget • Publicerad 1 mars 2022
ÖB Micael Bydén.
ÖB Micael Bydén.Foto: Claudio Bresciani/TT

ÖB uppger i en intervju med TT att det är viktigt att tala "klarspråk" om det läge Sverige befinner sig i.

– Riskerna och hotet mot Sverige sedan en knapp vecka tillbaka har ökat, säger han.

Annons

Bydén pekar inte bara på Rysslands attack på Ukraina i torsdags, utan även på hårda och hotfulla uttalanden från rysk sida de senaste dagarna.

– Vi måste prata om saker för vad de är och inse att världen har förändrats på mindre än en vecka, säger Bydén.

I söndags meddelade Putin att han höjer beredskapen för sina kärnvapenstyrkor. I måndags varnade ryska UD för att länder som ger vapen till Ukraina kommer att hållas ansvariga.

– Allmänheten, alla vi här, behöver förbereda oss på det som händer, säger Bydén.

Blir motreaktioner

ÖB pekar på att den hårda ryska retoriken bland annat kan ses som ett svar på den enighet väst visat upp i form av sanktioner och krigsmaterielstöd till Ukraina.

– Det här drar i gång en rysk propagandamaskin och man vill ju helst att vi ska börja darra på manschetten, säger Bydén.

– De samlade åtgärder från EU och Nato mot det ryska agerandet, det kommer att leda till motreaktioner.

ÖB uppger att det inte är första gången Ryssland talar om kärnvapen.

TT: Är du oroad för att Putin kan komma att använda kärnvapen?

– Steget till att använda kärnvapen är långt. Konsekvenserna går inte att överblicka för vad som händer då. Men igen, man ska inte utesluta något.

"Vi är vaksamma"

Annons

Han understryker att Försvarsmakten har en god lägesbild över vad som händer runt Sverige.

– Just nu så ser vi inga oroväckande militära rörelser längs våra gränser. Men vi är vaksamma. Vi utesluter ingenting, säger Bydén.

Han uppger att "alla sensorer är påslagna" och att sambandsledningarna mellan Försvarsmakten och dess partner i andra länder "glöder".

Försvarsmakten har anpassat sin verksamhet efter det försämrade säkerhetsläget, men det har skett inom ramen för grundberedskapen.

Det är regeringen som tar beslut om höjd beredskap, men ÖB kan även ta vissa beslut på egen hand, till exempel om aktivering. Det innefattar åtgärder för att sammanföra personal, förnödenheter och anläggningar för att organisera krigsförband, med syfte att höja förmågan.

– Det är jag beredd att göra. Men då handlar det om säkerheten, skyddet och bevakningen av landet. Just nu ser jag inte att det är det vi behöver göra, säger Bydén.

Bred verktygslåda

ÖB konstaterar att Ryssland har en bred verktygslåda, som att misskreditera befattningshavare, sabotage, påverkansoperationer, cyberattacker.

– De har en mängd saker de kan ta till och som man tar till nu. Nu gäller det att vara på sin vakt, säger Bydén.

Han uppger att alla måste räkna med att det här kommer att vara en situation som gäller över lång tid.

Bydén jämför med det spända läget under kalla kriget, då medborgarna tog reda på var skyddsrummet fanns, vad larmsignaler betydde och vad man behövde förbereda sig för hemma.

Annons

– Vi är i ett sådant läge igen. Så är det. Jag bekräftar det och jag förstår oron, men det finns ingen anledning att skönmåla.

En ny vardag

ÖB pekar på att Försvarsmakten länge talat om ett försämrat läge och att det är Ryssland som är problemet. För ett par år sedan skickades broschyren "Om krisen eller kriget kommer" till alla hushåll. Bydén tror att många nog blev lite omskakade av att få den broschyren.

– Det var i en värld då det fanns en förhoppning om att kriget ligger nog väldigt långt bort. Men i förra veckan slog det till, säger ÖB.

– Nu måste vi inse vad det innebär och lära oss att verka i en ny vardag, i en ny miljö.

ÖB varnar också för händelser som kan inträffa av misstag i dagens spända läge. Han nämner nedskjutningen av passagerarflyget MH17 över ryskkontrollerat område i östra Ukraina 2014.

– När det är så här känsligt och spänt så kan ett felhandgrepp eller någon som inte riktigt är där och då mentalt ställa till det rätt rejält, säger Bydén.

– Vi är på väg att hamna i en situation där vi måste vara noggranna, öppna och transparenta och tala om vad vi gör för att undvika missförstånd.

Är imponerad

Regering och riksdag slog redan för ett par år sedan fast att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas och Sverige kan komma att dras in i en konflikt i sitt närområde.

– Några saker har kommit till som inte låg i analysen då. Ryssland i Belarus, Rysslands relation till Kina och inte minst en fullskalig invasion av en suverän stat i Europa. Det är nytt nu, säger Bydén.

Sveriges ÖB är imponerad och djupt berörd av ukrainarnas försvarsvilja.

Annons

– Det finns tydliga uppgifter om att det inte gått så lätt eller att man inte kommit så långt som man planerat med på rysk sida, säger Bydén.

Han är dock oroad över information om att Ryssland använder nya typer av vapensystem i städer.

– Om det inte blir framgång (för Ryssland) då kan det bli urskillningslösa attackerna som inkluderar civilbefolkning

Sverige har beslutat att stödja Ukraina med 5 000 pansarskott. Enligt ÖB kommer leveransen att gå "väldigt raskt", och att det handlar om kortare tid än "dagar".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons