Annons
Nyheter

ÖB: Säkerhetsläget kräver mycket av vår personal

Brott • Publicerad 29 september 2023
Sveriges överbefälhavare Micael Bydén. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Försvarsmakten kan bistå polisen med exempelvis transporter, att leta efter försvunna personer och vid terrorismbekämpning, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Överbefälhavare Micael Bydén säger att det operativa samarbetet myndigheterna emellan har utvecklats flera steg under det senaste året – och att man nu kommer att undersöka hur man går vidare.

Annons

"Vad vi kan stödja med här och nu avgörs av vad vi kan göra inom ramen för gällande lagstiftning, Polismyndighetens behov och våra tillgängliga resurser. Vi har ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge som kräver mycket av Försvarsmaktens personal", säger Bydén i pressmeddelandet.

Bydén var tillsammans med rikspolischef Anders Thornberg på fredagen kallad till ett möte med statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Ministrarna höll senare en presskonferens där man meddelade att regeringen vill att Försvarsmakten stöttar polisen i kampen mot gängen. De uppmanas att samarbeta inom de lagar som redan finns.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons