OECD vill se fler räntehöjningar

OECD vill se fler räntehöjningar framöver, både i USA och i länder i eurozonen.
Ekonomi • Publicerad 17 mars 2023
OECD:s generalsekretare Mathias Cormann efterlyser fler räntehöjningar trots bankoro och risk för recession. Arkivbild
OECD:s generalsekretare Mathias Cormann efterlyser fler räntehöjningar trots bankoro och risk för recession. ArkivbildFoto: Michael Sohn AP/TT

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) och Europeiska centralbanken (ECB) måste fortsätta strama åt med räntehöjningar, enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s ekonomer.

"Penningpolitiken måste vara fortsatt åtstramande tills det finns tydliga tecken på att nedgången i det underliggande inflationstrycket håller i sig", slår ekonomerna fast i en färsk prognos.

"Ytterligare räntehöjningar behövs fortfarande i många ekonomier, inklusive i USA och eurozonen", tillägger de.

OECD höjer samtidigt sin globala tillväxtprognos för 2023 till 2,6 procent, från beräkningen på 2,2 procent från november i fjol och säger att inflationen kommer att vika ned sig i många länder.

OECD:s ekonomer räknar med att tillväxten globalt kommer att ligga under trendlinjen såväl i år som nästa år och beskriver risken för att det ska bli svagare än väntat som större än sannolikheten för positiva överraskningar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.