Annons
Nyheter

Offren hittas inte – över 50 döda i kolgruvan

Kina • Publicerad 8 mars 2023
Maskiner på olycksplatsen i slutet av februari. Räddningsarbetet har övergått i försök att stabilisera terrängen, för att förhindra ytterligare ras.
Maskiner på olycksplatsen i slutet av februari. Räddningsarbetet har övergått i försök att stabilisera terrängen, för att förhindra ytterligare ras.Foto: Bei He/Nya Kina/AP/TT

De flesta av offren kanske aldrig hittas, men antalet döda i ett kollapsat koldagbrott i norra Kina är fler än 50.

Olyckan ledde till att "53 människor är saknade eller döda, vilket gör oss väldigt sorgsna", säger den högt uppsatte tjänstemannen Wang Xiangxi enligt regimtrogna medier.

Annons

Ett större antal arbetare och fordon begravdes när en 180 meter hög sluttning vid en gruva i Inre Mongoliet rasade ner den 22 februari. Ett intensivt räddningsarbete sattes i gång, men endast sex personer kunde hittas vid liv.

Sex döda grävdes också fram, men två veckor senare har sökandet efter övriga offer upphört.

Kolgruvebranschen i Kina har alltid varit en smutsig och farlig verksamhet. Förr om åren dog ofta många hundra arbetare i olyckor varje år – i historiens värsta olycka 1942 omkom över 1 500 personer.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons