Annons
Nyheter

Ögonläkaren som satte skräck i ett helt land

När protesterna bröt ut i mars 2011 trodde många att tiden var ute för Syriens diktator Bashar al-Assad, en relativt okarismatisk figur med en bakgrund som ögonläkare i London.
Tio år senare sitter han fortfarande vid makten, och har blivit en av regionens mest ökända despoter.
Syrien • Publicerad 14 mars 2021
Syriens president Bashar al-Assad anländer till det franska presidentpalatset under ett statsbesök i december 2010, fyra månader innan det syriska inbördeskriget bryter ut.
Syriens president Bashar al-Assad anländer till det franska presidentpalatset under ett statsbesök i december 2010, fyra månader innan det syriska inbördeskriget bryter ut.Foto: Remy de la Mauviniere/AP/TT
Östra Aleppo. Flagga med president Bashar al-Assad och regeringssoldat i bakgrunden. Bild från 2017.
Östra Aleppo. Flagga med president Bashar al-Assad och regeringssoldat i bakgrunden. Bild från 2017.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Syriska internflyktingar nära Kafr Aruq i provinsen Idlib i januari i år.
Syriska internflyktingar nära Kafr Aruq i provinsen Idlib i januari i år.Foto: Ghaith al-Said/AP/TT

Bashar al-Assad var egentligen inte ämnad för presidentposten. Efter fadern Hafez al-Assad, som styrt landet med järnhand sedan 70-talet, skulle Bashars storebror Basil ta över makten.

1994 lever Bashar al-Assad ett anspråkslöst liv som ögonläkare i London. En specialisering han sägs ha valt då han ogillade blod.

Annons

En dag får han ett meddelande som ändrar allt.

Basil har omkommit i en olycka och lillebror Bashar kallas hem till Syrien för att genomgå en snabbutbildning för att bli redo att efterträda sin far. 2000 dör Hafez och den då 34-årige Bashar al-Assad blir landets president, sedan landets konstitution anpassats till hans ålder.

Åren går och Bashars grepp om makten hårdnar.

Men inom landet sväller ett missnöje mot landets auktoritära regim, mot korruption och vanstyre. Ett missnöje som slutligen kokar över under våren 2011, en period som kom att skrivas in i historieböcker som den arabiska våren.

"Minns honom som valpaktig"

Blott några månader tidigare träffar Bitte Hammargren, numera associerad senior medarbetare vid Utrikespolitiska institutet, Bashar al-Assad för en intervju för Svenska Dagbladet.

– Vi träffades i presidentpalatset uppe vid Qasiounberget i Damaskus. När jag kom in i palatsrummet insåg jag till min förvåning att det bara var han och jag i rummet – men det fanns säkert avlyssningsapparatur, berättar hon för TT.

Hon fortsätter:

– Han uppfyllde inte den stereotypa bilden av en hårdför diktator – jag minns honom som lite valpaktig, han läspade och hade långa ostyriga ben och armar.

På den tiden var omvärldens bild av Bashar al-Assad något mer blandad.

– Jag minns att det till och med fanns förhoppningar från europeiskt håll att han skulle kunna liberalisera landet genom ekonomiska reformer, säger Bitte Hammargren.

Annons

Mycket har hänt sedan dess. Syrien har sargats av ett tio år långt inbördeskrig som kostat nära 400 000 människor livet och tvingat cirka hälften av befolkningen på flykt inom eller utanför det egna landet.

Sitter säkert vid makten

Åtskilliga miljoner har lämnat Syrien för gott – men Bashar sitter kvar.

– Det gör han av många skäl: Främst tack vare sina allierade Ryssland och Iran samt hans sätt att styra genom flera brutala säkerhetstjänster. Men också på grund av västvärldens tvehågsenhet och brist på Syrienstrategi, säger Bitte Hammargren.

TT: Finns det något som hotar al-Assads makt i dag?

– Det är alltid svårt att säga, det har länge spekulerats huruvida han kan bli föremål för en palatskupp iscensatt av Ryssland. Så länge han sitter kvar är det osannolikt att västvärlden vill pumpa in pengar för Syriens återuppbyggnad.

TT: Hur ser hans ställning ut i regionen?

– Han hoppas säkert att en del arabländer och andra ska påbörja en normalisering med Damaskus, så som exempelvis Förenade arabemiraten har gjort.

TT: Vad är Bashar al-Assads främsta utmaningar framöver?

– Ekonomin helt klart, valutan har störtdykt och det råder en växande livsmedelsosäkerhet i landet. Bashar al-Assad påverkas även av de stora geopolitiska frågorna: Vad ska hända mellan president Biden och Iran? Hur blir det med Turkiets kontroll av delar av norra Syrien? Och vad blir framtiden för det kurddominerade självstyret i nordöst?

Fakta: Varför är det krig i Syrien?

Långt innan konflikten inleddes klagade många syrier på hög arbetslöshet, utbredd korruption, brist på politisk frihet och statlig repression under president Bashar al-Assads styre.

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i staden Daraa. Regeringens användning av dödligt våld som svar på protesterna utlöste rikstäckande demonstrationer som krävde al-Assads avgång.

I takt med att oroligheterna spred sig intensifierades tillslagen mot oliktänkande. Oppositionsanhängare började ta till vapen, till en början för att försvara sig och senare för att driva ut säkerhetsstyrkor från lokala områden. Bashar al-Assad lovade att återställa den statliga kontrollen.

Våldet eskalerade och förvandlades till ett inbördeskrig när hundratals rebellstyrkor bildades för att kämpa mot regeringsstyrkorna om kontrollen över landet.

Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Extremistiska jihadistgrupper har profiterat på kaoset och vuxit sig starka, även om den som kallar sig IS (Islamiska staten) trycktes tillbaka av en omfattande offensiv.

Fakta: Varför är det krig i Syrien?

Före kriget hade Syrien en relativt mångsidig ekonomi med ett välutvecklat jordbruk, goda naturtillgångar samt starka traditioner inom handel och affärsliv. Stora delar av befolkningen led dock av fattigdom och försöken att reformera ekonomin hämmades av korruption och mäktiga intressen inom staten och militären.

Sedan krigsutbrottet 2011 har ekonomin försämrats kraftigt då landets två viktigaste inkomstkällor – oljeexport och turism – har sinat. Handeln med omvärlden har skurits av och Syrien utsatts för sanktioner.

Nu lever mer än 83 procent av befolkningen i Syrien under fattigdomsgränsen, enligt FN. 2018 klassificerade Världsbanken Syrien som ett låginkomstland, i stället för som tidigare ett lägre medelinkomstland.

Källa: UI/Landguiden

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons