Annons
Nyheter

Ökad lavinfara i fjällen

Det är stor lavinfara i fjällen. Allra längst i norr har Naturvårdsverket utfärdat en klass 4-varning i Abisko/Riksgränsenfjällen samt vid Kebnekaise.
Väder • Publicerad 1 mars 2021
Det råder stor lavinfara i fjällen. Bilden från Bydalen i Jämtland vid ett tidigare tillfälle.
Det råder stor lavinfara i fjällen. Bilden från Bydalen i Jämtland vid ett tidigare tillfälle.Foto: Mats Lennartson/TT

Det är blåsigt i norra Lapplandsfjällen och det kommer kraftiga byar med regn eller snö. Enligt lavinprognosen är snötäcket redan före ovädret mycket svagt och känsligt och man förväntar sig "både många och stora laviner" under tyngden av ny snö.

– Vårt råd är att inte bara helt hålla sig borta från all brant terräng, utan även att undvika att vistas nedanför sådan, säger Per-Olov Wikberg vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst till SVT Nyheter Norrbotten.

Annons

I södra Lapplandsfjällen, västra Vindelfjällen, södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen råder betydande lavinfara, vilket motsvaras av en trea på riskskalan.

I Jämtlandsfjällen bedömer experterna att snöfall och hård vind gör det "troligt" att det kommer att gå mänskligt utlösta laviner i brant terräng under tisdagen och skidåkare uppmanas vara mycket försiktiga.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons