Annons
Nyheter

Ökänd rysk hackare gripen i Kanada

En av världens mest produktiva hackare har gripits i Ontario, Kanada, enligt ett pressmeddelande från Europol.
Kanada • Publicerad 10 november 2022
Arkivbild på insidan av en dator.
Arkivbild på insidan av en dator.Foto: Jenny Kane/AP/TT

Två vapen, åtta datorer, 32 externa hårddiskar samt 400 000 euro, motsvarande drygt fyra miljoner svenska kronor, i kryptovalutor beslagtogs i den misstänktes hem vid gripandet den 26 oktober.

Den 33-åriga ryska medborgaren är misstänkt för att ha genomfört flera ransomware-attacker mot stora företag – däribland svenska nätmäklaren Aktieinvest – med hjälp av en mjukvara kallad Lockbit 2.0.

Annons

Vid en ransomware-attack används ett utpressningsvirus där hackarna låser företagets datasystem med krav på lösesumma för att öppna systemet igen. 33-åringen har krävt lösesummor för belopp mellan 5 till 70 miljoner euro, motsvarande cirka 54 till 760 miljoner kronor, av de företag som hackats.

Den gripne kommer att ställas inför rätta i USA, uppger Europol. Två av 33-åringens misstänkta medbrottslingar greps i Ukraina i oktober 2021.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons