Annons
Nyheter

Ökning av anmälda elolyckor

Olyckor • Publicerad 7 maj 2020
Anmälningarna om elolyckor ökade med 20 procent under 2019 jämfört med 2018. Arkivbild.Foto: Leif Blom/TT

Anmälningarna om elolyckor ökade med 20 procent under 2019 jämfört med 2018, skriver Elsäkerhetsverket i ett pressmeddelande.

Sammanlagt anmäldes 546 elolyckor och 323 tillbud till Elsäkerhetsverket under förra året. Statistiken bygger i första hand på anmälningar från yrkesverksamma i elbranschen.

Annons

"Många elolyckor i arbetslivet beror på att rutiner inte efterlevs i tillräcklig utsträckning. Arbetsgivare och innehavare av elanläggningar har fortsatt ett viktigt arbete med att förbättra ledarskapet i elsäkerhetsarbetet och arbetstagarna ett ansvar att följa rutinerna", säger Lars Jansson, elinspektör vid Elsäkerhetsverket i pressmeddelandet.

Strömgenomgång, det vill säga när en person får ström i kroppen, står för 94 procent av de anmälda elolyckorna. Män i åldersgruppen 21–30 är överrepresenterad i anmälningarna om elolyckor.

Tidigare undersökningar visar att drygt 800 personer om året måste uppsöka sjukhusvård sedan de råkat ut för en elolycka, enligt Elsäkerhetsverket.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons