Annons
Nyheter

Omåttligt populära svenska fans

Varje år i januari präglas gatubilden i australiska Melbourne av blågula färger. De svenska tennisfansen, med sina ansikten målade i gult och blått, har blivit ett begrepp under Australian Open-veckorna.
Så har det förblivit i decennier.
Nyheter • Publicerad 18 mars 2006
Vanlig syn i Australian Open. De svenska tennisfansen, med ansiktena målade i gult och blått, har blivit ett begrepp i Melbourne i januari.Foto: SCANPIX
Vanlig syn i Australian Open. De svenska tennisfansen, med ansiktena målade i gult och blått, har blivit ett begrepp i Melbourne i januari.Foto: SCANPIXFoto: 
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIXFoto: 

- Jag får gåshud som spelare av de svenska fansens stöttning från läktaren, deras sånger, och deras roliga hejaramsor, säger Växjös tennisproffs Jonas Björkman.

När hans motståndare missat en boll och slagit den rakt upp i bollen sjunger de svenska fansen Ted Gärdestads "Satellit, satellit ..."

Annons

Björkman har svårt för att hålla sig för skratt, medan den tyske motståndaren ser ut som ett levande frågetecken.

Han och de andra svenska proffsen passar på att hylla fansen vid varje presskonferens under turneringen. Och de hjälper till med att fixa fribiljetter till landsmännen.

I årets turnering saknades inte supportrar från Jonas hemtrakter.

Sex killar, Jakob Ivarsson, David Holgersson, Per Karlsson, Mattias Gertsson-Nilsson, Alexander Norlin och Magnus Karlsson, från Rävemåla och Värends Nöbbele, fanns på plats. Hela gänget med 21-22-åringar gjorde grejen som massor av svenska backpackers gjort på sin jordenrunt-biljett med flyget.

- Vi bor på ett litet pensionat i St Kilda, nära havet, och har fyra kilometer in till tennisstadion, berättade gruppens språkrör Jakob Ivarsson.

Han hade tagit ledigt från jobbet som montör vid Carrier i Ingelstad för att se världen med start i Melbourne och vidare stopp i Sydney och Malaysia.

Det märktes att kompisgänget trivdes.

Att se världens bästa tennisspelare i Melbourne var en höjdare.

De svenska fansen är omåttligt populära, tv-kamerorna söker ständigt dem på läktarna, och de prydde även det officiella programmets framsida.

- En tennisdag började med att vi träffades på en pub vid Flinder Street redan klockan åtta på morgonen. Här började vi bygga upp stämningen och sedan tog vi oss tre timmar senare till stadion. Under svenskarnas matcher var det bara att hänga på veteranernas sånger, sade Jakob.

Annons

Klacken kunde bestå av hundratalet personer och var så poppis att även unga australier ville nästla sig in i gemenskapen.

- Vi filade också på en egen supportersång till Thomas Johansson, som klarade sig bäst av svenskarna, och efter matcherna tågade vi gemensamt och sjöng "små grodorna" på ett långt led mot centrum.

Det måste varit en syn för Melbourne-flanören.

Nästa år är svenskgänget på plats igen - var så säker.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons