Annons
Nyheter

Omfattningen av svarta hyresrätter ska granskas

Politik • Publicerad 14 juli 2022
Regeringen tillsätter en särskild utredare som ska se över hur stort problemet med svart uthyrning av hyresrätter är. Arkivbild.
Regeringen tillsätter en särskild utredare som ska se över hur stort problemet med svart uthyrning av hyresrätter är. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Regeringen vill se över omfattningen av problemet att hyresrätter hyrs ut på annat sätt än genom förstahandskontrakt och tillsätter i dag en särskild utredare som ska granska detta, säger bostadsminister Johan Danielsson (S) till Sveriges Radio Ekot.

Utredaren ska också se över möjligheten att inrätta ett lägenhetsregister för hyresrätter, så att man kan se vem som hyr. Syftet är att komma åt lägenheter som nyttjas i handeln med hyreskontrakt, vilket kan vara en metod för den organiserade brottsligheten att tvätta pengar.

Enligt regeringen bebos i dag 157 000 lägenheter av personer som inte är skrivna där, vilket motsvarar omkring tio procent av hyresbeståndet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons