Annons
Nyheter

Omikron får fäste på Tonga efter vulkanhjälp

Tonga • Publicerad 10 februari 2022
Australiska soldater lassar nödhjälp ombord HMAS Adelaide inför avfärden mot Tonga. Bilden är tagen den 20 januari och distribuerad av australiska försvaret.
Australiska soldater lassar nödhjälp ombord HMAS Adelaide inför avfärden mot Tonga. Bilden är tagen den 20 januari och distribuerad av australiska försvaret.Foto: Robert Whitmore/Australiska försvaret/AP/TT

Antalet covidfall stiger på öriket Tonga och fem tester som skickats på analys till Australien har bekräftat att det rör sig om omikronvarianten. Nu är man uppe i drygt 60 konstaterade fall, bland befolkningens 105 000 invånare, en fördubbling från ett 30-tal fall på ett dygn.

Öriket hade klarat sig undan pandemin ända fram till det kraftiga vulkanutbrottet i mitten av januari som utlöste en förödande tsunami. Smittan tros sedan ha kommit in med ett skepp med nödhjälp från Australien. Två hamnarbetare bekräftades smittade i början av förra veckan.

Annons

Tre personer dog och tiotals bostäder förstördes av utbrottet och den efterföljande tsunamin. Ett tjockt lager aska har lagt sig över huvudön och förorenat dricksvattnet, samtidigt som internet till stora delar slagits ut efter att en undervattenkabel skadats.

Än så länge har de som smittats endast milda symptom.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons