GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Omstridd glass får behålla sitt namn

Mat • Publicerad 21 juni 2021
Originalet. Odaterat foto av Sitting Bull, död 1890.
Originalet. Odaterat foto av Sitting Bull, död 1890.
Foto: AP/TT

Triumfglassen "Sitting Bull" har kritiserats för att figuren på förpackningen anses stereotyp och kränkande.

Nu har tillverkaren bestämt sig för att plocka bort symbolen – men namnet får vara kvar, rapporterar SVT Väst. De nya paketen som skickas ut från fabriken i september kommer att få ett nytt utseende.

– Det vi upplevde att folk reagerade mest på var användningen av figuren i kombination med förpackningen. Vi har gjort om designen och tonat ned den kopplingen nu, säger Triumfglass marknadschef Felix Müntzing till SVT.

Det var förra sommaren som förpackningen fick kritik på sociala medier och via företagets kundtjänst. Då konstaterade Müntzing att "tiderna förändras" och att man behövde göra en ny bedömning av varumärket och utseendet.

Glassen började säljas 1983 och har fått sitt namn efter Sitting Bull, som i slutet av 1800-talet var hövding över urfolket sioux i USA.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer