Annons
Nyheter

Oppositionen ratar regeringsförklaringen

Oppositionen var inte särskilt nöjd med Stefan Löfvens regeringsförklaring.
Politik • Publicerad 8 september 2020
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch var inte imponerade av statsministerns regeringsförklaring.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch var inte imponerade av statsministerns regeringsförklaring.Foto: Sören Andersson/TT

– Det var pliktskyldigt. Han följer 73-punktsprogrammet, vars punkter han rabblar, för det är det enda han har mandat till. Sen har det ingen större betydelse vad som händer i verkligheten. Den är tondöv mot vad som händer i det svenska samhället och alla de problem som människor upplever, säger Kristersson.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch är inne på samma spår.

Annons

– Det är uppenbart att den här regeringsförklaringen skrevs förra veckan och att Stefan Löfven inte har tagit in den information som uppenbarligen var ny för honom, att vi har 40 klaner i Sverige, grovt kriminella nätverk med klanstruktur som styr i flera bostadsområden, säger hon.

Gamla hjulspår

I övrigt tycker hon att beskedet var att fortsätta i samma gamla hjulspår.

– Hjulspår som har säkerställt att Sverige befinner sig på plats 22 av 27 i arbetslöshet. Vi ligger nu alltså i bottendelen, vilket har lett till att vi har vårdköer på upp mot 150 000 patienter som väntat olagligt länge, säger Ebba Busch.

Även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är missnöjd med regeringsförklaringen.

– Regeringen undviker de svåra frågorna och går som katten kring het gröt. Inget om vad som händer i las-frågan om parterna inte gör upp, och inget besked om Preem. Heller inget om de här akuta uppgifterna om hemligstämpling av uppgifter i skolan, säger Sjöstedt.

Saknar svar

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni saknade förslag om hur jobben ska bli fler. Och svaren om vad som ska göras åt gängkriminaliteten lyste också med sin frånvaro, anser hon.

– Vi har ju fortfarande inga svar på hur vi ska hantera den nya typ av kriminalitet som finns i vårt land, lagstiftningen har inte hängt med och statsministern hade ju inte så mycket mer att säga här. Men det är en fråga som vi måste hantera i höst, säger Sabuni.

Henrik Vinge, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, är inte oväntat kritisk.

– Vi får återigen höra stora ord och floskler men få konkreta förslag om hur vi ska knäcka gängen. Stefan Löfven har haft sex år på sig att stoppa kriminaliteten, nu är det dags för betydligt med kraftfulla åtgärder och det får vi inte i den här regeringsförklaringen, säger Vinge.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons