Annons
Nyheter

Ordning och reda ger plats för Getinges expansion

- För oss handlar lean om att eliminera slöseri. Vi var tvungna att göra något för att få ordning och reda i företaget. Den här metoden kändes lätt att ta till sig.
I två år har Anders Rendell drivit lean-projektet på Getinge Desinfection i Växjö.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2006
Arbetsstationerna har ergonomiskt blivit bättre, säger Tomas Wennerbeck. Bland annat kan man anpassa arbetshöjden till sin egen längd. Foto: PER-ERIK SANDEBÄCK
Arbetsstationerna har ergonomiskt blivit bättre, säger Tomas Wennerbeck. Bland annat kan man anpassa arbetshöjden till sin egen längd. Foto: PER-ERIK SANDEBÄCKFoto: 

Lean production kan översättas till resurssnål produktion - att i alla sammanhang undvika

slöseri. I konceptet ingår också att medarbetarna tar eget ansvar för produktionen i sin grupp.

Annons

Getinge, som tillverkar medicinska spol- och diskmaskiner, har infört lean i delar av produktionen. Så småningom ska det nya tankesättet genomsyra hela företaget, men det kommer att ta ytterligare några år.

Konkreta resultat

Redan nu kan man se konkreta

resultat. Produktiviteten har ökat och ledtiderna minskat.

Genom bättre ordning och minskade lager sparar man en tredjedel av ytan.

- Vi har expanderat så mycket att vi skulle varit tvungna att bygga ut igen, om vi arbetat på traditionellt vis. Nu kan vi expandera inom befintlig yta, säger Niklas Staxhammar, produktionschef.

Anders Rendell betonar att lean inte handlar om att utföra arbetsmomenten fortare. Det är slöseri med material och onödigt spring man vill komma åt.

Arbetet började med att gå igenom alla processer och ta bort allt som kunden inte vill betala för - som interna transporter och

lagerhållning. De såg också över sitt sortiment. Var fjärde variant plockades bort.

Man vände på produktionen.

Annons

Beställaren styr

I stället för att tillverka ett visst antal maskiner i jämn takt är det nu beställningarna som styr.

För delar av produktionen har man i år infört "taktat flöde", där man monterar stationsvis fram till färdig produkt. Stationerna anpassas för arbetsmomenten, rätt material och verktyg finns inom räckhåll.

För den enskilde medarbetaren kan arbetet kännas mer bundet än tidigare. Om du ska avvika från din station, måste någon annan gå in och fylla din plats.

Det man vunnit är att problemen flyter upp till ytan och blir synliga, anser produktionsledaren Stefan Rodin.

- Vi får mer överblick. Har något krånglat ser vi det direkt, inte vid något möte en vecka efteråt.

Lagarbetet i centrum

Lagarbetet är en viktig ingrediens i lean. Arbetsgrupperna ska vara självstyrande och ansvara för sin produktion. Medarbetarna ska kunna flera arbetsmoment och därmed ersätta varandra. På så sätt blir man mindre sårbar och arbetsinnehållet blir mer varierat.

Varje dag inleds med morgonmöte, där man stämmer av gårdagens produktion med det som ska tillverkas i dag. Det visuella, att man faktiskt ser hur man ligger till, är viktigt. En enkel tavla där varje maskin prickas av är ett

sådant exempel.

Annons

Förändringsarbetet har till att börja med mottagits med viss tveksamhet. Men montören Tomas Wennerbeck skulle inte vilja gå tillbaka till det gamla.

- Nej, det skulle jag faktiskt inte. Material och verktyg är mer tillgängliga och man slipper leta.

Ergonomiskt har stationerna blivit bättre, anser han.

En nackdel som Tomas Wennerbeck kan se är att man kan stressa varandra. Även om en tid är satt vid varje station, är det lätt att man triggar upp takten när näste man vill komma intill.

Måste ha personalen med

- Vi är inte riktigt hemma när det gäller de mjuka delarna. Vid en förändring är det ofta taggarna ut tills man ser att det fungerar, säger Stefan Rodin.

Hela konceptet bygger på tillväxt. Det hade varit svårare att införa lean om inte företaget expanderat, medger Niklas Staxhammar.

Alla på företaget har fått utbildning i vad lean innebär. Men förändringsarbetet får inte gå för fort, man måste få med sig "religionen", som Anders Rendell uttrycker det.

- Det gäller att ta ett helhetsgrepp. Den som tror att "nu inför vi lean" vinner ingenting!

Kerstin Haggren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons