Annons
Nyheter

Oro över stor smittspridning bland studenter

Region Uppsala varnar för en mer smittsam variant av coronaviruset som sprids bland studenter på orten.
Coronaviruset • Publicerad 15 mars 2021
I Uppsala florerar en mer smittsam variant av coronaviruset. De studenter som testas positivt blir kontaktade av en läkare och får instruktioner att sätta sig själva i isolering. Arkivbild.
I Uppsala florerar en mer smittsam variant av coronaviruset. De studenter som testas positivt blir kontaktade av en läkare och får instruktioner att sätta sig själva i isolering. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

För två veckor sedan dök de första fallen upp och sedan dess har ett intensivt arbete pågått med provtagning och smittspårning.

Proven är ännu inte färdiganalyserade, men det står klart att det finns minst 18 bekräftade fall av det som troligen är den sydafrikanska varianten bland studenter i Uppsala, skriver Region Uppsala i ett pressmeddelande.

Annons

"Vi tror att det här kan vara toppen på ett isberg, och vi ser mycket allvarligt på det. Om vi inte får stopp på det här utbrottet riskerar vi att få en dramatisk ökning av antalet covid-19-fall i Uppsala", säger smittskyddsläkare Johan Nöjd i pressmeddelandet.

Under förra veckan togs över 12 000 PCR-prov för covid-19, det högsta antalet sedan pandemin startade.

"Vi har ett enkelt budskap till alla studenter i Uppsala: var rädd om dig själv, din familj och dina vänner. Åk inte hem och hälsa på dina föräldrar den närmsta tiden. Gå absolut inte på fest. Nu gäller bara en sak: håll dig hemma och håll dig borta från folk, även om du själv känner dig frisk", säger Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig vid provtagningsenheten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons