Annons
Nyheter

Osäkra tider skapar rusning till hemvärnet

Intresset för att gå med i hemvärnet är rekordhögt. Hittills i år har närmare 7 000 personer ansökt om att gå med.
Ukrainakriget • Publicerad 1 mars 2022
Hemvärnssoldater utanför slottet. Arkivbild.
Hemvärnssoldater utanför slottet. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Det är den säkerhetspolitiska situationen som påverkar, säger överste Thomas Karlsson, chef för Mellersta militärregionen.

Han har sett intresset tillta i flera steg. I januari när svenska soldater skickades till Gotland ökade ansökningarna med mer än 150 procent jämfört med samma månad förra året.

Annons

– Sedan märktes det ytterligare när det ryska hotet mot Ukraina blev mer påtagligt och sedan när invasionen var ett faktum.

På måndagen hade man fått in över 7 000 ansökningar från hela landet.

– Det är mer än vad vi får in på ett år. Bara till de fyra Stockholmsbataljonerna har vi över 1 500 ansökningar.

Utmaningen blir att ta hand om alla ansökningar. De som söker ska bedömas efter lämplighet, det ska göras säkerhetsintervjuer och hembesök och sökande som inte gjort värnplikt behöver utbildas. Nu anställer man extra personal för att påskynda hanteringen.

– Det är metodik och resurser som avgör om vi lyckas. Alla kan inte förvänta sig att få ett svar om säkerhetsintervju inom några dagar, men målet är att ha noll i kö i slutet av året.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons