Nyheter

Ostindiefararen säljs – ny Kinaresa planeras

Fartyg • Publicerad 15 februari 2021
Ostindiefararen har sålts och planerna är nu att fartyget ska göra en ny seglats till Kina. Arkivbild.
Ostindiefararen har sålts och planerna är nu att fartyget ska göra en ny seglats till Kina. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson / TT

Ostindiefararen planerna en ny seglats till Kina. Det står klart sedan Greencarrier AB köpt samtliga aktier i Svenska Ostindiska Companiet AB, där skeppet ingår.

Ambitionen är att fartyget ska avsegla i april 2022. Via Medelhavet och Suezkanalen planeras ankomsten till Kina i oktober samma år. Tanken är att man under resan ska kunna ta med ett begränsat antal passagerare. Besättningen ska rekryteras under året.

Bolaget tog över ansvaret för skeppet hösten 2019 för att säkra skeppets sjö- och seglingsduglighet. Enligt uppgift befinner sig nu Ostindiefararen Götheborg i gott segelbart skick.

Bygget av skeppet påbörjades 1995. Målet var att göra en kopia av det ursprungliga skeppet från 1700-talet. Under 20 månader mellan 2005 och 2007 seglade skeppet den historiska rutten till Kina och hem igen. Efter seglatsen har skeppets framtid under perioder varit oviss.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.