Annons
Nyheter

Otursfredag den 13:e – skrock eller sanning?

Utspillt morgonkaffe, blackout på tentan och bränd tacofärs till middagen.
I dag är det fredagen den 13:e – en dag som vissa menar medför otur och olycka, medan andra avfärdar det som skrock.
Varför anses denna dag medföra otur? Och ligger det någon sanning i det?
Samhälle (TT) • Publicerad 13 september 2019
Fredag den 13:e infaller en till tre gånger per år. I år infaller fredag den 13:e två gånger, i september och i december. Arkivbild.
Fredag den 13:e infaller en till tre gånger per år. I år infaller fredag den 13:e två gånger, i september och i december. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/ TT

Du missar bussen och får gå hem – i ösregn. Väl hemma åker tacosåsen i golvet och sprejar köksluckorna röda, lagom till fredagsmyset. Vissa skulle kalla det ren och skär otur på en och samma dag, andra förklara det med, just det – att det skedde på fredag den 13:e.

Föreställningen om att fredag den 13:e är en otursdag är knappast ny – den ska ha funnits redan kring 1800-talet, enligt Jonas Engman, etnolog vid Nordiska museet. En möjlig förklaring till uppkomsten går att hitta i Bibeln, vid Jesus korsfästelse.

Annons

-Det här ska gå tillbaka till att det var 13 personer närvarande vid Jesus sista måltid och att han hängdes på korset på en fredag. När detta sammanfaller så skulle det innebära en väldig otur, säger han.

"Bollar med krafterna"

Engman tror att få personer i dag faktiskt tror på att kombinationen av dagen och datumet medför otur. Men trots det lever föreställningen kvar.

-Det finns en liten lekfullhet i det, man bollar med krafterna på något sätt. Men det finns också en djupare innebörd, även om det är på skämt för de flesta av oss, är det också så att man hänvisar till någon form av kraft som ligger utanför det vi kallar vetenskap och det tror jag kittlar lite, säger han och fortsätter:

-Förklaringen till att vi upprätthåller den här tanken tror jag mycket har att göra med att det är medialt. Det är något som slagit rot hos massmedia, det är där man ser det mest.

Inga skäl för oro

Enligt statistik från försäkringsbolaget Trygg-Hansa finns inga skäl för oro. Försäkringsbolaget har analyserat alla skadeanmälningar mellan åren 2012 och 2019 och jämfört antalet skador som inträffar på "vanliga" fredagar med de som inträffar på fredagar som infaller den 13:e.

På otursfredagarna inträffar 1,6 procent fler skador i Sverige än på "vanliga" fredagar.

-Det är ingen nämnvärd skillnad fredag den 13:e jämfört med en vanlig fredag. Det är 1,6 procent ökning sett till hela landet och det får räknas till slumpen tycker vi, säger Joseph Borenstein, presschef på Trygg-Hansa.

Ingen oro säger statistiken. Och etnologen Jonas Engman tror inte heller att det ligger någon sanning i att fredag den 13:e skulle medföra otur.

-Om det vore så att det skulle finnas kausala samband mellan datum och dagar som ger upphov till olyckor och otur, så vore det rätt sensationellt, säger han.

Britta Kramsjö/TT

Fakta: Händelser som inträffat fredag den 13:e

Fakta: Händelser som inträffat fredag den 13:e

TT

13 juli 1821. Den som ska komma att bli ledare för en våldsam, rasistisk organisation föds. Nathan Bedford Forrest föds i Tennessee i USA. Han var general i sydstatsarmén och Ku Klux klans förste ledare (Grand Wizard) efter amerikanska inbördeskriget.

13 maj 1927. Den tyska aktiemarknaden kollapsar och dagen har gått till historien under namnat "Svarta fredagen". Kollapsen var ett första tecken på den ekonomiska depression som drabbade världen under 1930-talet och Tysklands ekonomiska katastrof bidrog till Adolf Hitlers framgångar.

13 oktober 1972. Ett flygplan havererar i bergskedjan Anderna i gränslandet mellan Argentina och Chile. Ombord fanns bland annat medlemmar i ett rugbylag från Uruguay. Planet var på väg till Chiles huvudstad Santiago de Chile. Vraket efter planet tillsammans med 16 överlevande hittades den 22 december 1972, alltså två och en halv månad senare. De överlevande hade tvingats äta av sina döda medpassagerare för att inte svälta ihjäl. Händelsen har skildrats i både böcker och filmer, mest uppmärksammad kanske filmen "Alive" från 1993.

13 september 1996. Den amerikanske rapparen Tupac Shakur dör. Han skottskadades några dagar tidigare när han åkte i en bil på väg till nattklubben Club 662 i Las Vegas där han skulle uppträda.

13 november 2015. Beväpnade IS-jihadister går till attack mot en fotbollsarena, flera kaféer och konserthuset Bataclan i Paris. 130 människor, varav 90 på Bataclan, dödades i de samordnade attackerna.

Fakta: Fredag den 13:e

Fakta: Fredag den 13:e

TT

Föreställningar runt kombinationen av veckodagen fredag och datumet tretton är en modern tradition, men fredag och talet 13 var för sig är sedan lång tid tillbaka förknippade med otur och olycka.

Än i dag finns en hel del vidskepelse kring talet 13 – exempelvis har vissa flygbolag ingen stolsrad med numret 13 och hotell saknar ibland rumsnumret.

Föreställningen om att fredag är en otursdag är belagd sedan sen medeltid, medan tanken om att kombinationen av veckodagen och datumet är en otursdag går att tidsfästa till omkring 1800-talet.

Att kombinationen av veckodagen fredag och datumet 13 inträffar så sällan har gjort att dagen fortfarande ses som magisk i det folkliga medvetandet, enligt Institutet för språk och folkminnen.

Fredag den 13:e infaller en till tre gånger per år. I år infaller fredag den 13:e två gånger, i september och i december.

En möjlig förklaring till varför just fredag den 13:e utsetts till otursdagen nummer ett går att hitta i bibeln vid Jesus korsfästelse, då 13 personer närvarande vid hans sista måltid och att Jesus korsfästes på en fredag.

Källa: Jonas Engman, etnolog vid Nordiska museet och Institutet för språk och folkminnen.

Annons

Fredag den 13:e – detta vet vi

SamhälleTT

Res inte iväg, börja inte på ett nytt jobb – och anordna inte något dop. I dag infaller fredag den 13:e – otursdagen nummer ett. Då gäller det att undvika vissa saker, i alla fall enligt råd från förr.

Detta vet vi om otursdagen.

Fredag den 13:e infaller en till tre gånger per år. I år infaller otursdagen två gånger, i september och i december.

Att kombinationen av veckodagen fredag och datumet 13 inträffar så sällan har gjort att dagen än i dag ses som magisk i det folkliga medvetandet, enligt Institutet för språk och folkminnen.

Det är inte bara svenskarna som kallar fredag den 13:e för otursdag, på flera håll i världen anses dagen särskilt oturlig. Därför bör viktiga sysslor och resor undvikas just denna dag.

Talet 13...

Både veckodagen fredag och talet 13 har sedan länge förknippats med otur och olycka. 13, som är ett odelbart tal, har ofta ansetts vara magiskt och har i olika tider runt om i världen förknippats med både lycka och olycka.

Att siffran blivit ett olyckstal i stora delar av västvärlden kopplas ofta till den bibliska berättelsen om att 13 personer närvarade vid Jesus sista måltid med lärljungarna, enligt institutet.

Annons

Än i dag finns en hel del vidskepelse kring talet – vissa flygbolag har ingen stolsrad med numret 13 och hotell saknar ibland rumsnumret.

...och veckodagen fredag

Fredagar förknippas i dag ofta med något positivt, som början på helgen och umgänge. Men tidigare, i den äldre folkliga traditionen har fredagen setts som en veckodag med otur.

I arkiven hos Institutet för språk och folkminnen finns många råd om vad som bör undvikas på fredagar – som att påbörja ett nytt arbete, flytta, resa, anordna dop eller ge bort pengar.

Extra oturlig kombination

Idén om att 13 kombinerat med fredag skulle medföra extra otur går att tidsfästa till omkring 1800-talet. En möjlig förklaring till hur den kom till går att hitta i Bibeln, nämligen kombinationen av att 13 personer närvarade vid Jesus sista måltid och att han korsfästes en fredag, enligt Jonas Engman, etnolog vid Nordiska museet.

Det finns till och med ett namn för rädslan för otursdagen, nämligen paraskavedekatriafobi.

Britta Kramsjö/TT

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons