Annons
Nyheter

Ovanligt få drunknade under sval julimånad

Efter en topp i juni minskade drunkningsolyckorna i juli. Svenska livräddningssällskapet beskriver antalet omkomna som "ovanligt" få.
– Framför allt beror det på kyligare väder, säger Göran Bertilsson, ordförande i organisationens säkerhetskommitté.
Olyckor • Publicerad 2 augusti 2023
Färre personer drunknade i juli i år jämfört med juli i fjol. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Totalt miste 13 personer livet i drunkningar under juli månad, enligt organisationens preliminära sammanställning. Det kan jämföras med 23 personer i juli förra året.

– Vi är rätt så säkra på att det här beror på vädret. Vi ser att det var ganska många drunkningar i juni när det var fint väder, medan antalet drunknade i juli var litet, säger Göran Bertilsson till TT.

Annons

– Drunkningar under bad är den vanligaste formen av drunkningar sommartid, och det är jättetydligt att vädret gjort att färre badat och att färre då drunknat.

Enligt honom ser sommaren 2023 och sommaren 2022 hittills likartade ut – med 48 döda jämfört med 49 – med skillnaden att årets topp kommit tidigare än förra årets topp.

– Framför allt beror drunkningarna på brister i simkunnighet, och att många överskattar sin förmåga. Eftersom vi hade många drunkningar i juni så var vi oroliga för juli, men som tur var sjönk antalet, säger Göran Bertilsson.

– Blir det fina dagar i augusti så ökar risken igen, speciellt för ovana badare. Vi uppmanar till försiktighet och att folk badvaktar varandra.

Fakta: Drunkningsolyckor i juli

Antal omkomna personer i drunkningsolyckor i juli 2023 och i vilket sammanhang de inträffat. Siffrorna bygger på Livräddningssällskapets preliminära sammanställning.

Bad: 1

Fritidsbåt: 4

Fiske: 2

Övriga: 6

Totalt: 13

Källa: Svenska livräddningssällskapet

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons