GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Oväntad turkisk räntesänkning

Ekonomi • Publicerad 22 september 2022
Turkiets centralbank fortsätter på president Recep Tayyip Erdogans spår och sänker styrräntan trots att inflationen skenar i landet. Arkivbild
Turkiets centralbank fortsätter på president Recep Tayyip Erdogans spår och sänker styrräntan trots att inflationen skenar i landet. ArkivbildFoto: Sergei Bobylev AP/TT

Trots den högsta inflationen på 24 år – uppmätt till över 80 procent – sänker Turkiets centralbank styrräntan med 100 punkter (1 procentenhet) till 12 procent.

Sänkningen var oväntad. Analytiker hade i snitt räknat med en oförändrad styrränta på 13 procent, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Räntebeskedet sänker den turkiska liran till en rekordlåg nivå.

Enligt bedömare är penningpolitiken präglad av att Turkiet står inför ett val.

Den turkiska centralbankens inflationsmål ligger på 5 procent, men chefen Sahap Kavcioglu har gått på president Recep Tayyip Erdogans linje och sänkt räntan i stället för att höja när inflationen skjutit i höjden.

Strategin stimulerar turkisk tillväxt, men skapar kraftiga prisförändringar och gör det svårt att värdera turkiska tillgångar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.