Annons
Nyheter

Oväntat liten norsk räntehöjning

Den norska centralbanken, Norges Bank, fortsätter strama åt penningpolitiken med räntehöjningar. Men höjningen blir oväntat liten.
Ekonomi • Publicerad 3 november 2022
Den norska centralbanken, Norges Bank – med chefen Ida Wolden Bache – fortsätter höja räntan. ArkivbildFoto: Terje Bendiksby

Styrräntan i Norge höjs med 25 punkter (0,25 procentenheter) till 2,50 procent. Analytiker hade i snitt räknat med en höjning på 50 punkter, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Annons

Men enligt Norges Bank kommer man av allt att döma behöva höja styrräntan igen i december.

"Det är hög aktivitet i norsk ekonomi, och arbetslösheten är på en historiskt låg nivå. Prisökningarna har tilltagit ytterligare och ligger klart över vårt mål på 2 procent", skriver centralbankschefen Ida Wolden Bache i en kommentar.

Syftet med räntehöjningarna är att få bukt på den högsta inflationen på 34 år i landet.

Inflationen i Norge lyfte oväntat till 6,9 procent i september, vilket ger en så kallad kärninflation – exklusive livsmedels- och energipriser – på 5,3 procent.

Liksom svenska hushåll har hushållen i Norge en hög skuldsättning, på 241 procent av de disponibla inkomsterna i fjol. Och bolånen är till 95 procent med rörlig ränta. Sammantaget gör detta den norska ekonomin mer känslig för räntehöjningar än de flesta andra ekonomier.

Torsdagens norska räntebesked kommer efter det att USA:s centralbank Federal Reserve i onsdags höjt styrräntan med 75 punkter för fjärde mötet i rad och signalerat att det kan bli aktuellt att fortsätta höja räntorna mer än väntat nästa år också.

Brittiska Bank of England väntas följa upp det norska räntebeskedet med en höjning efter lunch på torsdagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons