Annons
Nyheter

Oväntat lyft för Ukrainas BNP

Det krigshärjade landet Ukrainas bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 2,4 procent under årets första kvartal jämfört med kvartalet före, enligt landets statliga statistikbyrå.
Ökningen var oväntad.
Ekonomi • Publicerad 9 juni 2023
Ukrainas centralbank (bilden) ser tecken på att inflationen i landet i skuggan av det ryska anfallskriget börjar dämpas. Arkivbild
Ukrainas centralbank (bilden) ser tecken på att inflationen i landet i skuggan av det ryska anfallskriget börjar dämpas. ArkivbildFoto: Joakim Goksör / TT

Analytiker hade räknat med en nedgång för landets BNP på 4,7 procent.

I årstakt föll Ukrainas BNP med 10,5 procent under första kvartalet. Även det var en bättre siffra än väntat. Analytikernas snittprognos låg på minus 13,7 procent.

Annons

Den ukrainska ekonomin befinner sig sedan Rysslands anfallskrig mot landet inleddes i februari 2022 i ett undantagstillstånd och jämförelser historiskt och prognoser är svåra att göra på ett träffsäkert sätt.

För att täcka budgetunderskott i krigets skugga tar landet emot stödlån från utlandet, som under perioden januari-maj i år har summerats till 19,8 miljarder dollar, enligt Ukrainas finansdepartement.

IMF har inför utbetalningen av nya stödlån uppdaterat sin prognos för Ukrainas ekonomi, som nu uppges peka mot en tillväxt på 1-3 procent i år – men det är jämfört med utvecklingen under 2022, året som präglades av att Vladimir Putins Ryssland inledde sin fullskaliga attack mot landet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons