GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Oväntat snabb tysk-fransk inbromsning

Ekonomi • Publicerad 23 juni 2022
Frankrikes ekonomi bromsar in oväntat snabbt i juni, enligt ett preliminärt inköpschefsindex. Arkivbild
Frankrikes ekonomi bromsar in oväntat snabbt i juni, enligt ett preliminärt inköpschefsindex. ArkivbildFoto: Francois Mori AP/TT

Såväl den tyska som den franska ekonomin bromsar in oväntat snabbt, enligt preliminära inköpschefsindex för juni från S&P Global.

För Tyskland faller kompositindex i juni till 51,3, vilket närmar sig brytpunkten för när aktiviteten minskar. Skiljelinjen mellan tillväxt och minskning går vid 50-strecket.

Nivån är den lägsta sedan december 2021 och kan jämföras med nivån i maj på 53,7.

Nedgången var oväntat stor. Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång till 53,0, enligt en sammanställning gjord av Bloomberg.

Delindex för orderingången i Tyskland faller samtidigt ned under 50-strecket, till 47. Det kan jämföras med 51,5 i maj.

I Frankrike faller inköpschefsindex till 52,8 i juni, ned från 57,0 i maj. Snittprognosen bland analytiker låg på en nedgång till 55,9 i juni.

Delindex för orderingången föll till 52,7, från 55,6 i maj.

Under torsdagsförmiddagen väntas även ett preliminärt inköpschefsindex för hela eurozonen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.