Annons
Nyheter

Första räddningsinsats i nordvästra Syrien

En första hjälpinsats har nått rebellkontrollerade nordvästra Syrien sedan de förödande jordskalven drabbade Syrien och Turkiet.
Dödssiffran för katastrofen rör sig runt 20 000 – och efter tre dygn är chanserna att hitta någon vid liv ytterst små.
Syrien/Turkiet • Publicerad 9 februari 2023
Räddningsarbetare letar efter överlevare i en raserad byggnad i turkiska Adiyaman.
Räddningsarbetare letar efter överlevare i en raserad byggnad i turkiska Adiyaman.Foto: Emrah Gurel/AP/TT
Det första skalvet inträffade klockan 04.17 lokal tid (02.17 svensk tid), natten till måndag. Det hade en magnitud som uppmättes till 7,7 eller 7,8.
Det första skalvet inträffade klockan 04.17 lokal tid (02.17 svensk tid), natten till måndag. Det hade en magnitud som uppmättes till 7,7 eller 7,8.Foto: Johan Hallnäs/TT
Människor vid en kollapsad byggnad i Gölbasi i södra Turkiet på onsdagen.
Människor vid en kollapsad byggnad i Gölbasi i södra Turkiet på onsdagen.Foto: Emrah Gurel/AP/TT

– En första hjälpkonvoj från FN har gått in i dag, säger Mazen Alloush, pressansvarig vid gränspassagen mot det rebellkontrollerade området.

En korrespondent från nyhetsbyrån AFP såg sex lastbilar lastade med tält och hygienartiklar köra igenom passagen från Turkiet.

Annons

Enligt Alloush var leveransen väntad redan före måndagens skalv, men säger att "det kan ses som en initial respons från FN".

– Och det ska följas upp, som vi lovat, med större konvojer för att hjälpa våra människor.

WHO-chefen till Syrien

Världshälsoorganisationens (WHO) chef Tedros Adhanom Ghebreyesus meddelar att han ska till Syrien.

"På väg till Syrien, där WHO stöttar nödvändig sjukvård i områden som påverkats av den senaste jordbävningen", skriver han bland annat på Twitter.

Det har gått drygt tre dygn sedan det första stora skalvet skedde natten till i måndags. Räddnings- och sökinsatser pågår ännu i en lång rad städer.

Många människor saknas fortfarande, men det är oklart hur många det rör sig om allt som allt. På flera håll börjar hoppet sina.

– Det har inte kommit något ljud från dem på flera dagar, säger Selen Ekimen om sina föräldrar och sin bror.

Hon torkar tårar från sitt ansikte, vid en lägereld som tänts bredvid ett rasat bostadshus i turkiska Antakya. Hennes familj ligger någonstans under bråten.

Stigande dödstal

Serap Arslan, som också uppehåller sig vid elden, har gjort vad hon har kunnat för att hitta sin mamma och bror.

– Vi försökte röja undan bråten på egen hand, men tyvärr räckte våra försök inte till, säger hon, och konstaterar att grävmaskiner började lyfta undan de största betongblocken under onsdagen.

Annons

Det brukar sägas att efter tre dygn är det lite drygt 20 procents chans att någon har överlevt i ett sådant här scenario. Vid dag fem handlar det om ett fåtal procent.

Dödstalet har stigit kontinuerligt, medan det sammanställs både i Turkiet, i Syrien och på rebellkontrollerad mark i nordvästra Syrien. På torsdagskvällen var det totala antalet döda nära 20 000.

Dödstalet väntas fortsätta stiga medan resterna av tiotusentals förstörda byggnader söks igenom.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons