Annons
Nyheter

Överlevde 18 skott – hämnd för tidigare dåd

Den unge mannen blev träffad med 18 pistolskott, men överlevde mirakulöst.
Nu åtalas en 19-årig man för försök till mord i Malmö – ett dåd som ses som en hämnd för ett tidigare mordförsök.
Brott • Publicerad 16 november 2021
Ögonvittnen kunde snabbt larma ambulans och mannen, som träffades av 18 skott, kunde snabbt få vård. Nu åtalas en 19-årig man för mordförsöket på Hyacintgatan i Malmö förra året. Arkivbild.
Ögonvittnen kunde snabbt larma ambulans och mannen, som träffades av 18 skott, kunde snabbt få vård. Nu åtalas en 19-årig man för mordförsöket på Hyacintgatan i Malmö förra året. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var den 26 november i fjol som en ung man blev skjuten med 18 skott på Hyacintgatan i Malmöstadsdelen Holma. Mannen svävade mellan liv och död, men överlevde attacken.

– Det är många faktorer som har bidragit till att han har överlevt, säger kammaråklagare Tomas Olvmyr till TT.

Delvis förlamad

Annons

Ögonvittnen som såg skottlossningen kunde direkt larma polis och ambulans så att mannen snabbt kunde få vård.

– Sedan har han väl förmodligen haft tur med var de här skotten har träffat och det har även varit en skicklig läkarinsats. Trots detta var han i ett livshotande läge väldigt länge och de fick akutoperera honom i december.

Mannen har fått bestående men efter attacken i form av tarmskador och han har även blivit delvis förlamad.

Nu åtalas en 19-årig man för mordförsöket och en 24-årig man åtalas för medhjälp till brottet.

– Vi har kunnat konstatera med säkerhet att det är ett vapen som har avlossats, men det har sannolikt varit fler vapen på platsen, säger Tomas Olvmyr.

Kartlagt motståndarsidan

Offret satt tidigare själv häktad för ett mordförsök som begicks runt två månader tidigare. Den skottskadade mannen och de två åtalade tillhör varsin gruppering kopplade till Malmös gängmiljö.

– Hypotesen från polis och åklagare är att det här är en hämnd för det, säger Tomas Olvmyr.

Offrets advokat Maria Persson uppger dock att hennes klient "sedan lång tid är avförd från utredningen" av det tidigare mordförsöket.

Den 24-årige medåtalade har enligt åklagaren hanterat vapnet i en period före dådet och han ska även ha varit med och planerat mordförsöket.

– Man har kartlagt var motståndarsidan har befunnit sig, säger Tomas Olvmyr.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons