Annons

Översvämmade gator i Cherson – "en mardröm"

Invånarna i Cherson tvingas fly sina hem när vattnet stiger på gatorna. Natalia Korzj fick lämna sina husdjur och simma för att rädda sig från sitt översvämmade hus.
– Vi är vana vid beskjutning, men en naturkatastrof är en riktig mardröm, säger hon.
Ukraina • Publicerad 7 juni 2023
Invånare evakueras från ett översvämmat område i Cherson.
Invånare evakueras från ett översvämmat område i Cherson.Foto: Roman Hrytsyna/AP/TT
Översvämmade gator i Cherson.
Översvämmade gator i Cherson.Foto: Libkos/AP/TT
En man paddlar på de översvämmade gatorna i Cherson.
En man paddlar på de översvämmade gatorna i Cherson.Foto: Roman Hrytsyna/AP/TT

Tusentals människor har tvingats fly sina hem efter förstörelsen av kraftverksdammen Kachovka i södra Ukraina.

I staden Cherson evakueras människor från de översvämmande gatorna i träbåtar och uppblåsbara gummibåtar. Många av invånarna har bara hunnit få med sig sina pass och sina husdjur – flera katter och hundar finns med i räddningsbåtarna.

Annons

En av de evakuerade är 68-åriga Natalia Korzj, som har fått simma delar av vägen för att fly från sitt hus. Hon är barfota med benen täckta av rivmärken. Hennes händer darrar av kyla.

– Alla mina rum ligger under vatten. Mitt kylskåp, frysen, allt flyter. Vi är vana vid beskjutning, men en naturkatastrof är en riktig mardröm, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

"Ser inte taket"

I flykten hann Natalia Korzj bara få med sig ett fåtal ägodelar och mediciner. Nu oroar hon sig för sina två hundar och sin katt, som hon inte kunde rädda.

– För att komma till rummet där hundarna var hade jag varit tvungen att dyka. Jag vet inte vad som har hänt med dem, säger hon.

Även 46-årige Dmytro Melnikov tvingades fly sitt hem i Cherson tillsammans med sina fem barn.

– Vi har inget hus längre. Man kan inte ens se taket, säger han.

– Hela distriktet ligger under vatten nu. Det går högre upp än till bottenvåningen, tillägger han.

Enligt bedömningar från ukrainska myndigheter kan 42 000 människor på båda sidor om floden Dnepr drabbas av översvämning.

Arena under vatten

65-åriga Hanna Zarudnia, som evakuerades från byn Antovnika, berättar för Reuters att byns skola och en lokal arena översvämmades. Arenan ligger nu helt under vatten.

– Vägen var helt översvämmad, bussen satt fast. Bara en upphöjd punkt kunde bussen nå och det var därifrån vi hämtades, säger hon.

Annons

Samtidigt som räddningsinsatserna pågår i Cherson hörs flyglarm och ljudet av artilleri i fjärran. Staden har blivit hårt beskjuten sedan ryssarna drog sig tillbaka i november.

– Nu skjuter de och under natten träffades något i det här området. Där borta är det vatten, här är det explosioner, säger 56-åriga Svitlana Abramovytj till AFP.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons