Annons
Nyheter

Pandemin drabbade hårt – miljardförlust för SL

Trafik • Publicerad 3 februari 2022
SL förlorade 39 procent av sina resenärer under pandemiåret 2021. Arkivbild.
SL förlorade 39 procent av sina resenärer under pandemiåret 2021. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Pandemin har slagit hårt mot resandet i landet. Storstockholms lokaltrafik (SL) gjorde en brakförlust på nästan 1,9 miljarder kronor för 2021, skriver Dagens Nyheter. Det är över två miljarder kronor under budget.

Resandet med SL minskade förra året med 39 procent jämfört med normalåret 2019 och osäkerheten är stor om hur trafikåret 2022 kommer att se ut. Om resenärerna inte återvänder måste staten, eller regionen, skjuta till pengar – eller så måste trafikutbudet reduceras.

Annons

– Vi är väldigt tydliga med att kollektivtrafiken ska fortsätta rulla med oförändrad kraft. Den är en symbol för att Stockholm inte ger upp – och vi vet att utbud föder efterfrågan, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) till DN.

Den statliga kompensationen för uteblivna biljettintäkter uppgick till 1,3 miljarder kronor för Region Stockholm år 2021. Utöver det sköt regionen till ett aktieägartillskott på två miljarder.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons